Англичаните, които живеят у нас и не искат да се връщат на Острова

След задействане на процедурата Brexit поданиците на Кралицата, които живеят у нас,  са обезпокоени, но не мислят да се прибират на Острова. Причината – масово неодобрение на излизането от Евросъюза. Екип на NOVA се срещна с емигрирали в България британци, които имат бизнес и живеят в  лясковското село Драгижево.

По темата

Запознайте се с Ник Кинсън от Уелс – собственик на къмпинг, намиращ се в живописна местност край Лясковец. Живее от 10 години в България със своята съпруга и развива успешен бизнес у нас. Не спира да следи случващото се нас Острова и задействането на Brexit – процедура по излизането на Великобритания от Евросъюза.

„Не мисля, че хората се паникьосват или нервничат зaради Brexit. По-скоро са любопитни какво ще стане. Наясно сме, че ще продължи 2 години или дори 3-4 години. Така че информацията ще идва бавно, парче по парче”, заявява Ник Кинсън.

Бевърли е от съседното село Миндя и също е от 10 години у нас. Работи при Ник в къмпинга. Тя опроверга слуховете за паническо изтегляне на англичани от България, визирайки себе си.

„Не мисля да се връщам. Възнамерявам да остана в България, ако ми позволят. Имам работа като управител на къмпинг. Условията са добри. Надявам се, че трудовият ми договор и работната виза ще продължат да са в сила и ще мога да остана”, заявява Бевърли Кокс.

На същото мнение и е Анди Фокнър, който е от едва 2 години в България. Автор е на едни от най-зрелищните лазерни шоу-спектакли у нас и в Румъния, където е живял 7 години.

„Избрахме да живеем в България, защото така ни харесва. Съвсем съзнателно напуснахме Англия, защото не искахме да живеем повече там. Така че, ако Brexit значи да не можем да живеем в България, няма да се върнем там. Ще отидем в Бразилия, примерно. Хората напускат Англия по различни причини. На мен спря да ми харесва начинът на живот там. Англия много се промени през последните десетилетия. А когато дойдох в България, всичко ми хареса. И страната, и хората. Чувствам се у дома”, заявява Анди Фокнър.

И ако трябва да се обобщи Brexit  в една дума, то поданиците на Кралицата у нас са категорични:

„Мисля, че във Великобритания управлението е по-добро. Така бих сумирал нещата. По-умело се управляват финансите, имиграцията, търговските споразумения. По-добре се прилага закона”, заявява Ник Кинсън.

А за Анди Фокнър това е бедствие.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.