"Разводът" между Обединеното кралство и ЕС започна

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, бе връчено днес на Доналд Туск. С това се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Общността, с което ще започнат тежки двугодишни преговори. 

Как реагира Европа след началото на Brexit? 

"Смятам, че това ще е болезнено за британците", заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от "Франс прес" и БТА. По думите му Brexit "ще задължи Европа да върви напред, несъмнено с различни скорости".

По темата

"Значителният дълг на Великобритания към ЕС ще е един от най-трудните въпроси при преговорите по Brexit. Предвид информацията, че британците все още дължат на ЕС близо 60 милиарда евро, това ще е тежка борба", каза австрийският канцлер Кристиан Керн, цитиран от ДПА и БТА. 

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен окачестви като изключително тъжен факт сбогуването на Великобритания с ЕС и изрази очакване, че ще има доста неравности по пътя към излизането й, предаде "Асошиейтед прес".

"Правата и задълженията вървят ръка за ръка в ЕС. Не можеш да имаш едното без другото", заяви Расмусен.

Испанското министерство на външните работи пък отвори специално гише в посолството си в Лондон, за да разсее безпокойствата на своите граждани, живеещи на територията на Великобритания и Северна Ирландия. По официални данни те са 132 000, а 2 милиона испанци са посетили Обединеното кралство през 2015 г.

"Хърватия ще усети най-слабо последствията от излизането на Великобритания от Европейския съюз, беше показано както от нашите анализи, така и от тези на Европейската комисия. Основната причина за това е, че ние сме най-младият член на блока", заяви министър-председателят Андрей Пленкович, цитиран от EBL News и Агенция "Фокус". 

"Колкото и да е парадоксално, има и нещо положително в Brexit. Напускането направи нашата общност от 27 страни по-решителна и единна отпреди, напълно съм убеден в това, особено след Римската декларация", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, след като получи писмото от британският премиер Тереза Мей.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.