Анализаторите очакват намаляване на траншовете към отделните страни и борба за оцеляване

Напускането на ЕС, което задейства премиерът на Великобритания Тереза Мей, може да преобрази Острова, но ще промени и ЕС.

СНИМКИ ОТ ВРЪЧВАНЕТО НА ПИСМОТО ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ПО НАПУСКАНЕ ВИЖТЕ ТУК 

 „Ройтерс” и „Клуб Z” описват пет промени, които ще настъпят след Brexit:

По темата

Бюджетът на ЕС - къде отидоха парите?

Бюджетът на Съюза възлиза само на 2 на сто от публичните разходи в блока. Но на изток траншовете от Брюксел съставляват много по-голям дял. Той е близо 8 на сто от бюджета на Полша и една пета от този на България.

Без Великобритания Брюксел ще може да дава с една шеста по-малко на страните, които са нетни получателки, и ще предизвика спорове между Изтока и Запада за 7-годишния план за разходи от 2021 г.

В краткосрочен план ще има и битка с Великобритания по въпроса какво дължи за излизането си. Лондон може да предпочете да продължи да плаща за достъп до някои ключови бюджети на ЕС, като например за изследвания. Но големите суми като тези за селскостопански субсидии могат да бъдат преразгледани из основи.

Баланс на силите - изоставени приятели

Великобритания използва дела си от 12 на сто в гласуването в ЕС за орязване на разходите на Брюксел и силен натиск за свободна търговия. Излизането ѝ притеснява по-малките северни съседи като страните от Северна Европа и холандците.

По-бедните членки на изток, за чието членство се бореше Великобритания, се опасяват, че Германия и Франция могат да спуснат бариерите за техните нископлатени работници или да засилят федералните правомощия на ЕС, които бившите комунистически страни не харесват. Кандидат-членките, най-вече тези от Балканите, също губят съюзник срещу богатите западняци, пазещи се от по-нататъшно разширяване.

19-те страни от Еврозоната ще загубят ключов блок от силата си. Сега те могат да надвият с гласовете си страните извън Еврозоната, но само толкова. Блок извън Еврозоната, оглавяван от Полша и Швеция, ще има нужда от повече гласове „против” сред страните, използващи еврото, за да се попречи на Еврозоната да определя политиката на ЕС.

Франция остава единствената в ЕС ядрена сила, имаща право на вето в Съвета за сигурност на ООН, и се лишава от яростен опонент в амбицията си за по-силно сътрудничество в отбраната на ЕС извън НАТО, оглавявана от САЩ. Отбраната вече се върна в дневния ред на Брюксел.

Германия, която е смятана хем за доминираща в Европа заради икономическата си мощ, хем за дом на близо една пета от жителите на ЕС след Brexit, е обезпокоена как ще поддържа баланса най-вече с икономически закъсалия съосновател Франция.

БЛИЗО 80 000 ДУШИ ПРОТЕСТИРАТ В ЛОНДОН СРЕЩУ BREXIT

ЕС в света - отслабнала сила

ЕС губи важен посредник в контактите си със САЩ и големия англоезичен свят. Проницателността и влиянието на Великобритания като дългогодишна дипломатическа и военна сила върху сили като Китай и Русия или в Близкия изток бяха от полза на ЕС. В Африка, която е източник на нарастващо безпокойство заради миграцията, британският бюджет за помощи и други дейности играеше ключова роля.

Твърдата линия на Лондон към Москва му спечели приятели сред балтийските страни и Холандия, които се опасяват, че по-мек подход на Франция, Италия и вероятно на Германия ще подкопае консенсуса за действията в Украйна или за намаляване на зависимостта от руски газ.

ПО-ЗАБАВНАТА СТРАНА НА BREXIT

Политическата култура - Vive le Brexit?

Макар и по-слабо представени сред служителите на евроинституциите, британските чиновници в продължение на 44 години играха ключови роли на висши позиции. Същото бе в Европарламента. Това ще изчезне с изключването на британските граждани от постовете в ЕС.

Много правителства, най-вече тези на малките държави, високо ценят това, което смятат за британски подход към администрацията, който е по-прагматичен и свободен в действията си, отколкото по-централизирания, традиционно подчинен на ръководството стил, залегнал във френските основи на Съюза.

Великобритания ще остави наследство, което вероятно ще оцелее - английския като работен език на Брюксел, въпреки някои надежди в Париж да бъде възстановено значението на френския.

Игра на оцеляване - разбиване на табуто за разпадане

След гласуването за Brexit лидерите от ЕС говорят за възобновено единство сред оставащите 27 страни. Проучванията показват, че народната подкрепа за ЕС доста се е увеличила. Но единството ще бъде сериозно подложено на изпитание по време на преговорите за Brexit, защото всички правителства имат различни приоритети.

Безпрецедентното използване на член 50 от Договора на ЕС разбива едно табу и означава, че вече ще звъни камбаната на призивите за "неделим Съюз". Брюксел ще трябва да се бори с още заплахи за напускане.

* Коментарът е публикуван в сайта на Ройтерс. Той е на Алистър Макдоналд, подпомогнат от Уейвърли Колдвил и под редакцията на Андрю Рош.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.