В техните действия има няколко ключови разлики

И президентът Барак Обама, а вече и президентът Доналд Тръмп, са предприемали американски въздушни атаки в Сирия. В техните решения обаче има няколко ключови разлики, пише Си Ен Ен.

Въздушните удари в четвъртък вечерта, наредени от Доналд Тръмп, бяха срещу правителствена въздушна база и в отговор на нападението с химическо оръжия, извършено по-рано тази седмица, за което се предполага, че е извършено от режима на Башар Асад.

По темата

Такава стъпка Обама не беше готов да предприеме, най-вече без одобрението на Конгреса. През 2013 година след друга химическа атака Обама избра да не удра режима на Башар Асад.

Обама предприе въздушни удари година по-късно. Тогава САЩ стартираха военна кампания срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия. Продължилата почти три години война срещу ИДИЛ доведе до постоянен поток от американски бомбардировки от пилотирани летателни апарати, безпилотни самолети и ракети, изстреляни от военни кораби.

РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТА ВИЖТЕ ТУК 

Администрацията на Тръмп продължи кампанията на Обама срещу ИДИЛ, когато Тръмп встъпи в длъжност, докато подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници подготвяха офанзивата на Рака – град, крепост на терористите.

В четвъртък срещу петък през нощта американските военни изстреляха 59 ракети „Томахоук” срещу военна база на правителството. Това е първият път, в който САЩ атакува режима на Асад, по време на продължилата 6 години гражданска война.  

САЩ УДАРИ СИРИЯ - ГАЛЕРИЯ

На място ситуацията в Сирия е изключително сложна – бият се правителствените сили, подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници, кюрдските бойци, терористите от ИДИЛ и чуждестранните войски на Русия, Иран, Турция и други страни.

Докато Русия и САЩ доближават позициите си за борбата срещу ИДИЛ, и по-рано Тръмп намекна, че двете страни трябва да работят заедно срещу терористичната организация, Русия подкрепя режима на Башар Асад. А същевременно в бомбардираната база е имало и руски военни, според официални източници от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън обясни, че са използвали установените военни канали и са предупредили руските сили в Сирия, че атака предстои и са им дали възможност да се изтеглят от базата.

Какво е останало от авиобазата в Сирия след удара (КАДРИ ПРЕДИ И СЕГА)

Едно от опасенията, които изразяват много американски законодатели, около въздушната атака в Сирия е рискът от посредствена война с Русия или още по-лошо.

Друга ключова разлика между въздушните удари, наредени от Тръмп и Обама срещу ИДИЛ и режима на Асад, е законовото разрешение за тях.  

И двете администрации – на Обама и на Тръмп, се позовават на закон за война, приет след 11 септември 2001 година, срещу „Ал Кайда”.

И двете администрации смятат, че ИДИЛ е разклонение на „Ал Кайда”, но режимът на Асад не е свързан с него, така че законодателите смятат, че е трябвало да се поиска разрешение за последните въздушни удари, защото те са били срещу правителствените сили.

„Асад е брутален диктатор, който трябва да бъде държан отговорен за действията си”, заяви сенаторът демократ от Вирджиния Тим Кейн. „Но президентът предприе въздушни удари срещу режима без вота на Конгреса. Законът е категоричен – войната трябва да бъде одобрена от Конгреса”.

Когато Обама реши да започне въздушни удари в Сирия през 2013 г., той се обърна към Конгреса преди това и срещна съпротива срещу това да удря режима на Асад.

Администрацията на Тръмп пък заяви, че ударите от четвъртък, не са промяна в политиката на страната спрямо Сирия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.