След ракетния удар Тръмп призова за спиране на кръвопролитията

Изненадваща атака! Съединените щати изстреляха 59 ракети „Томахоук” срещу военна база в Сирия. Това се случи 48 часа след като Доналд Тръмп обвини режима на Башар Асад, че използва химическо оръжие срещу невинни хора.

След атаката Москва скъса меморандума си с Вашингтон, а световните сили се разделиха на два лагера.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Преди дни потресаващи кадри на десетки сирийски деца, мъже и жени, убити при атака със зарин, обиколиха световните агенции. Тази химическа атака в градчето Хан Шейхун е причина за мигновената реакция на САЩ. Американските ракети са изстреляни срещу военна база на правителствените сили, от която, според президента Доналд Тръмп, е извършена атаката срещу цивилни. 

РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТА ВИЖТЕ ТУК 

Режимът на Башар Асад обаче категорично отрича използването на химическо оръжие, а Русия преди дни обясни, че изтичането на зарин се е случило от склад на бунтовниците.

Пораженията от въздушните удари на американските ракети са видни - писти, самолети, бункери, боеприпаси и цистерни с гориво във военната база „Ал-Шайрат”. Американските военни са изстреляли 59 ракети „Томахоук”, които се насочват по сателит от два бойни кораба в Средиземно море.

Атаката идва, след като американският президент Доналд Тръмп видял кадрите с жертвите на химическата атака във вторник. За Тръмп това е рязък завой в позицията му за ненамеса в Сирия, която подкрепяше като кандидат и в първите си седмици като президент.

„Тази вечер наредих военен удар по авиобаза в Сирия, откъдето беше проведена химическа атака. От жизнен интерес за Съединените щати е да предотвратим и възпрем разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия. Не може да има никакъв спор, че Сирия използва забранени химически оръжия, че наруши ангажиментите си към Конвенцията за химически оръжия и пренебрегна решенията на Съвета за сигурност на ООН”, заяви президентът на САЩ.

Държавният секретар Рекс Тилерсън, който във вторник има планирано посещение в Моксва, каза, че атаката е била обсъдена с американските партньори по света, но не и с Русия. Съединените щати обаче са използвали установените военни канали и са предупредили руските сили в Сирия, че атака предстои и са им дали възможност да се изтеглят от базата. Свидетели разказват, че сирийските власти изглеждали готови за предстоящата атака и изтеглили персонал и техника преди ударите.

Дамаск осъди нападението.

И други критици на американския удар отбелязват, че атаките срещу Башар Асад отслабват неговите позиции срещу основният му враг в Сирия – терористите от ИДИЛ.

Какво е останало от авиобазата в Сирия след удара (КАДРИ ПРЕДИ И СЕГА)

Атаката отново изправя едни срещу други Вашингтон и Москва и изглежда, че сближаването между двете страни няма да се случи. Реакцията на Русия беше остра и светкавична. Москва поиска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Въздушният удар вкара отношенията между Русия и САЩ в „турбулентен период”. Още сутринта говорителят на руския президент Владимир Путин излезе с позиция, че атаката над Сирия е атака над суверенна държава, както и че се използва фиктивен повод, за да бъде осъществена. Владимир Путин излезе от дипломатическия тон чрез своя говорител и каза, че атаката е много сериозен удар в отношенията между САЩ и Русия, които, поред Путин, са в отчайващо положение.

По-късно и руското външно министерство не използва дипломатически тон. Определиха атаката като „безумен подход”.

„Ако човек се запита кой печели от случилото се – това са хората, които искат да провалят мирните преговори в Женева и Астана. И които си измислят доказателства за предтекст , за да преминат от опитите за политическо споразумение към смяна на режима”, заяви Сергей Лавров. „Разочарован съм, защото това нанася допълнително вреда на и без това лошите отношения между Русия и САЩ”. 

Германия, Франция, Великобритания, Австралия, Саудитска Арабия и Израел заявиха пълната си подкрепа за американските удари.

Според президента Франсоа Оланд и канцлера Ангела Меркел, сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за ракетните удари, след вероятното нападение с химическо оръжие. Турция гледа положително на американските ракетни удари в Сирия, заяви и вицепремиерът Нуман Куртулмуш. Правителствен говорител във Варшава заяви, че полското правителство подкрепя всички действия за прекратяване на войната и на хуманитарната криза в Сирия.

Българското външно министерство още няма официална позиция по изострените отношения между двете суперсили. Но остро осъди употребата на химическо оръжие. Варварският акт срещу населението Хан Шейхун е недопустим, неприемлив и в тежко нарушение на международното хуманитарно право, се казва в позицията на МВнР.

Атаката в Сирия беше проведена в ранните часове на деня, от два кораба на Шести американски флот, базиран в Средиземно море. Това са разрушителите „Портър” и „Рос”, напуснали още на 3 април базата си в Испания за секретната мисия. Ударът е нанесен с небезеизвестните от конфликтите и в Близкия изток, и в бивша Югославия ракети „Томахоук”, летящи на дозвукова скорост на височина от 20 до 100 метра до достигане на целите си.

Какво може да се случи оттук нататък, как ще се развие тази дипломатическа война? 

„Не бих избързал да твърдя, че оттук нататък драмата ще бъде с необратими последствия. Първо, израелски телевизии, още преди ден бяха категорични, че предстои такъв удар. Самите руски военни са били предупредени, така че те се изтеглят. В този удар има много пиар, Доналд Тръмп също печели от тази ситуация. Любопитен е детайлът, че след като дава заповед за този ракетен удар, той отива да вечеря с китайския президент, а военният министър непрекъснато го информира за хода на операцията”, коментира Боян Чуков, експерт по международна сигурност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.