Разследващият репортер споделя как се печели доверието в схемата с телефонни измами

Тина Ивайлова има над 10-годишен опит като журналист. През 2009 г. се присъединява към Дарик радио-Пловдив, където работи като криминален и политически репортер. За работата си по отразяване на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия", събитията в Катуница, делата по случая „Белнейски" и откриването на спасителя от магистралата Стефан Стойчев, е отличена с приз „Гласът на Дарик радио 2011 г.” 

По темата

През 2013 г. започва работа в предаването „На светло с Люба Кулезич”, в рубриката „Пропуснати новини” представя различни човешки истории, криминални случаи и забравени герои. От юли 2014 г. става част от екипа на „Здравей, България”, където продължава да разплита различни криминални казуси. Прави изключително силен разследващ репортаж за купуване на гласове на изборите, в резултат на който има арестувани и осъдени.

За последното си разследване репортерът на Новините на NOVA Тина Ивайлова влезе под прикритие в ядрото на „ало” мафията и показа за първи път как работи престъпната схема отвътре. Серията от репортажи през последните дни предизвика огромен зрителски интерес и провокира дискусии в интернет пространството и социалните мрежи. 

Тина споделя от първо лице за Vesti.bg как се печели доверието на телефонните измамници и какви са рисковете да влезеш в техните среди, за да помогнеш за разкриването на случай. 

Тина, трудно ли се влиза в мрежата с куриерите на телефонните измамници?

- Да станеш куриер не е трудно. Става само с обява, че си търсиш работа. Трудно е да спечелиш доверието на телефонния измамник. Той трябва да ти вярва, така че сам да дойде да вземе парите на уреченото място, а не да изпраща друг куриер. Това се случва много рядко. Да не кажа никога. За това и полицията трудно хваща самите измамници. Те работят през много вериги от посредници, а в нашия случай успяхме да спечелим доверието на човек от сравнително високите етажи на тази схема. 

Как се почувства при срещата с жената, която повярва на измамната схема на този човек?

- От етична гледна точка това беше най-голямото ни притеснение - как да намалим стреса за тази жена до минимум. През целия път до Русе, докато говорих с полицията и получавах насоки от човека, който впоследствие беше задържан, звънях и в прокуратурата, и в районното управление, за да разбера дали жената знае вече истината. Спокойна ли е. Докато не се срещнах с нея, и аз не се успокоих. 

Все ми беше пред очите. Вярвам, че направихме всичко по силите си, в разговорите с нея, така че да я защитим максимално и все пак да стигнем до лицето зад схемата. За да бъде той наказан. Знаех, че парите ще бъдат върнати, а и за съжаление на мястото на тази жена всекидневно са много баби и дядовци, които дават всичките си пари, но куриерът не е репортер под прикритие. 

Възможно ли е да станеш куриер, без да знаеш? 

- Не мисля. Това са хора, които също имат престъпно мислене, те са наясно какво правят. Заплащането е добро, а риск почти няма. Тук не говорим за съвест. В много редки случаи има хора, които сами отиват в полицията и казват, че са разбрали че са станали „муле” и връщат пари.

Има ли професия телефонен измамник? 

- Има, от години, знаем и местата, в които има концентрация на подобни „бизнесмени”. Знае ги и полицията, и прокуратурата. В това разследване разбрах, че доходите и материалните придобивки на тези хора са видими, но никой не ги проверява. А нашето разследване показа, че със средствата на журналистиката може да се стигне до относително високи нива. Надявам се да се стигне и със средствата на правосъдието.

Преди заседанието в съда, съпругата на разкрития от нас Люцкан Люцканов, дойде при мен и ми каза: „Всяка сутрин като се събудиш и ти се случи нещо лошо - искам да си спомняш за мен. Ти ме разболя!” Попитах я знае ли колко хора те са разболели и колко са оставили без пари. Не ми се стори да мисли някога за тях. Своята „професия” те си препредават от поколение на поколение и живеят спокойно и в охолство.

Имаше ли момента, в който те беше страх - общуваш с измамници, ставаш свидетел на престрелка с полицията....

- Изплаших се само да не го изпуснем, да бъде задържан. За себе си не се страхувах, защото знаех, че професионалистите в тази сфера никога нямат визуален контакт с мулето - така се пазят. И разбира се, притеснението за жената, да ѝ се разкрием максимално бързо. 

Защо според теб всички знаят кои са лидерите на измамниците, но те са на свобода?

- Това е тема за много дълъг разговор. Вина имат много институции. Най-кратко мога да го обясня така.

Разследващите са ограничени в правомощията си и начините, с които да стигнат до категоричните доказателства срещу телефонните измамници. А тези, които трябва да проверят как и защо един човек притежава луксозни автомобили и огромни имоти, а е безработен - не го правят. Или го правят след като темата гръмне в медиите.

Последната такава проверка пак беше по наше разследване - на Вероника Димитрова за джебчийската мафия в Игнатиево. Надявах се да има нещо между тези две медийни разкрития - оказа се, няма. 

Източник: Vesti.bg