Наш екип влезе под прикритие в една от схемите за телефонни измами

Един от лидерите на телефонните измамници е арестуван след разследване на NOVA. Репортерът ни Тина Ивайлова и операторът Десислав Митов влязоха под прикритие в една от схемите за телефонни измами.

Всеки ден десетки българи стават жертва на ало измамите. Само за последните 5 години измамниците са изкарали повече от 20 милиона лева. 80% от тези случаи остават неразкрити.

По темата

Зрител на NOVA ни разказва, че телефонни измамници искали да го направят муле - човекът, който се среща с жертвите и прибира парите. Репортерът Тина Ивайлова реши да влезе в схемата на измамниците.

Точно като нашия зрител, наше подставено лице пусна обява, че си търси работа. И няколко часа по-късно си намира работа при телефонен измамник, който в началото се представя за търговец на зеленчуци. Търси „много точен, сериозен, най-вече коректен човек”.

И обяснява, че работата се състои в следното: за да избегне много патенти и данъци, му трябва „сериозен и коректен човек”, който да прибира парите му от клиенти от почти цяла България.

„Трябва ми нещо като шофьор да пътува из цяла България. Да го пратя на адрес, да ми вземе парите и да ми ги предостави в офиса в Русе”, заявява измамникът. Обещава 10% от парите на мулето.

Четири дни по-късно подставеното лице вече е изпратено на адрес. С него има разследващ полицай.

„Стой малко настрани от къщата. Ще му кажа да излезе с чантичката с парите и къде ти е удобно да ги остави”, дава наставлинеята си измамникът.

В последния момент човекът, когото се опитваха да измамят, се отказва да остави парите. Затова и поставеното лице си тръгва. За да се върне малко по-късно и да се срещне официално с измамения дядо Петър. Обяснили му, че съдейства на полицията за залавяне на опасни престъпници.

Няколко дни по-късно разследването на NOVA дава резултат. Следва акция на полицията с двама ранени и един задържан.

За човека, който беше задържан по време на това разследване, прокуратурата казва, че е лидер на телефонни измамници. Преди да стигнем до него обаче се наложи и репортерът Тина Ивайлова да влезе в ролята на куриер. Наложи се и да прибере парите от една от жертвите на измамниците.

Как една възрастна жена се раздели с всичките си спестявания? Лицето на жертвите и на измамниците - развръзката на нашето разследване очаквайте в „Здравей, България”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.