Това е темата в „Георги Георгиев на твоя страна”

След официалното решение за отпадане на роуминга в ЕС – ще тръгнат ли нагоре цените на мобилните разговори у нас?

ЕП официално каза - край на роуминга в ЕС. От 15 юни, където и да пътуваме, ще говорим, изпращаме SMS-и и сърфираме през телефона на цените, на които го правим и у нас. Разбира се според собствения ни тарифен план.

По темата

Може ли обаче евтиното да ни излезе скъпо? И отпадането на роуминга да доведе до увеличаване на цените на мобилните услуги. Възможен сценарий ли е - за да компенсират по-малките си приходи след отпадането на роуминга – мобилните оператори да вдигнат цените на разговорите, мобилния интернет и SMS-ите.

Ще ви покажем и каква е позицията на трите телекома и комисията-регулатор дни след официалното решение на ЕП.

Преди това обаче да погледнем към новите тарифи. От 15 юни – минута разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от три евроцента. SMS-ът не може да е по-скъп от един евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,75 евро за всеки гигабайт. Сега това ни струва 8,5 евро за гигабайт.

Със съседите ни извън ЕС – като Сърбия, Турция и Македония оставаме на свободно договаряне и изходящото обаждане ни струва между 5 и 7 лв./минута, SMS-ът – около лев, а мегабайт интернет – от 15 до 25 лева.

Евтиният роуминг обаче може да ни излезе скъпо, предупреждават експерти. От комисията-регулатор не изключват и опити - цените на разговорите у нас да тръгнат нагоре. От КРС обаче уверяват, че това няма да се случи. Първо - заради конкуренцията в сектора. И второ - за да поискат по-високи цени телекомите трябва да ги обосноват.

NOVA потърси за коментар и трите мобилни оператора. От „Теленор” увериха, че поскъпване заради роуминга няма да има. От „Виваком” също са категорични, че нямат намерение да увеличава цените на разговорите. А от „Mtel” завиха, че не предвиждат промяна на цените на услугите, а гаранция за това била силната конкуренция в сектора.

Гаранция, че сметките няма да тръгнат нагоре, идвала и от договорите, които сме сключили с телекома. В повечето случаи – двугодишни.

Отпадането на таксите за роуминг в ЕС ще стане автоматично. Без да се налага преподписване на договора.

И трите оператора увериха, че преподписване на договори не се налага. / В позиция на губещи могат да се окажат и самите телекоми. Ако потребителите започнат да купуват карти от страните с най-евтини разговори, а говорят – в страните с по-скъпи мобилни услуги. Затова и се въвеждат и ограничения.

Вече се търсят и варианти – SMS-те на кирилица да не ни струват по-скъпо. Това ще стане с включване на безплатни кратки съобщения в пакетите на телекомите.

Накъде ще тръгнат цените на мобилните услуги – ще следим. И все пак всички потребители трябва да са запознати добре с тарифните си планове преди да тръгнат на път. А операторите са задължени да ни предоставят пълна информация. 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.