Краят на високите цени настъпва на 15 юни

Роуминг сякаш си вкъщи. Краят на високите цени в рамките на Европейския съюз настъпва на 15 юни. Това договориха Европейският парламент и страните-членки.

Какво означава това?

Когато пътуваме в страни-членки на Европейския съюз, ще можем да звъним, да изпращаме SMS-и и да сърфираме в интернет на цената, на която го правим в България. 

По темата

В момента цената за един SMS е 2 евроцента повече от фиксираната от мобилния оператор цена, което ако сме на почивка в Италия, значава, че един SMS ще струва около 7 цента.

За обаждане в роуминг в рамките на Европейския съюз в момента доплащаме максимум по 5 евроцента на минута. Така цената за минута разговор излиза общо около 25 цента. От 15 юни потребителите вече няма да плащат тези цени. Надценките ще се договарят от операторите.

Постигнато бе и споразумение относно най-спорния въпрос – за интернет услугите. В момента да изпратим снимка с големина 1 мегабайт от плажа в Гърция, например, ни струва с около 5 евроцента повече, отколкото да я изпратим от родното Черноморие. От юни снимка от всеки плаж в ЕС ще ни струва колкото от България.

Тази регулация обаче ще се извършва единствено в страните в Европейския съюз, останалите са на свободно договаряне. Ако вземем например нашите съседки, които не са в Европейския съюз – Сърбия и Турция, ще видим, че цените не са никак ниски. Ако изпращаме снимка с размер 1 мегабайт, но този път от Турция, цената ни вече ще варира от 7 до 11 евро, което означава около 20 лева за снимка.

Как стоят нещата, ако решим да звъннем на някого от Сърбия? Около 3 евро за обаждане, или над 6 лева. SMS-ът ще излезе около 3 лева. Там обаче нещата ще останат такива, каквито са - по договаряне.

В позиция на губещи се оказват операторите. Според тях има огромна опасност потребители да започнат да закупуват SIM карти от страната с най-ниските тарифи, вместо от своята собствена. Това обаче няма да се случи, тъй като ще се изисква адресна регистрация в дадена страна или доказателство, че сме тясно свързани с нея – тоест, да работим или учим там.

Всички потребители трябва да са запознати добре с тарифните си планове преди да пътуват. Операторите са задължени да ни предоставят пълна информация. Ако лимитът по договор е надвишен, те трябва да посочат и надценките. Най-важното е да бъдем внимателни, дори когато промените са в наш интерес.

Репортер: Глория Николова