Снимката, качена във Facebook, му коства поста на зам.-министър на регионалното развитие

Във властта за два дни! Заместник-министър напусна заради снимка във Facebook. На снимката новият заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев позира с изпъната ръка за хитлеристки поздрав сред восъчни фигури в музея „Мадам Тюсо" в Париж. Кадърът е отпреди 8 години, публикуван е в личния фейсбук профил на Тенев, който е изтрит скоро след назначението му. Скоро, но късно, за да предотврати скандала в мрежата. Първи недоволството яхна депутатът от БСП Александър Симов.

„Прясно назначеният заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито. Колегата ми Крум Зарков го изядоха за една телевизионна шега, за която беше ясно, че е шега, така че за Тенев не може да има прошка", написа Александър Симов от БСП.

По темата

Андриан Иванов – приятел на Танев от детството – отговаря на Симов така: „Ако се беше снимал с восъчната фигурата на Дракула, и беше направил характерна гримаса, трябва ли да се мисли, че е кръвопиец? Преекспонира се снимката от 2008 г. Смея да твърдя, че Павел Тенев е добър избор за зам.-министър!"

Осъждащите поведението на Павел Танев обаче са мнозинство в социалните мрежи. Ето още от тях:

Проф.Николай Слатински: "С някои неща нормалният човек просто не се шегува…Няма какво да се умува - незабавно освобождаване!"
 
Нищо притеснително в снимката не намери вицепремиерът Валери Симеонов, по чието предложение Павел Тенев е назначен за зам.-министър в МРРБ.

Пред изданието „Сега” той коментира скандала така: „Несериозни работи. На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там..."

Коментарът на Симеонов наля масло в огъня на възмутените от снимката на Тeнев.

Мария Капон: "Какъв трябва да си за да заявиш това? Фашист!!!!"

Асен Генов: "Ако си в състояние да си правиш майтапчийски снимки в нацистки концлагери и да не се притесняваш да изръсиш подобна глупост, тогава не би следвало да се палиш излишно на "майтапчийските" снимки на разни несретници, сочещи среден пръст около портрети на български възрожденци."

Майтапчийското отношение на Валери Симеонов провокира и майтапчиите в социалните мрежи. Появиха се колажи на политика в концентрационен лагер. 

А журналистът Иван Бедров перифразира известен виц: „Влизат Валери Симеонов и Крум Зарков в един бар и почват да се шегуват.”

Паралелът между Павел Тенев и Крум Зарков цял ден обикаляше социалните мрежи. Например един фейсбук потребител пита: "А зад думите на Зарков няма реки от кръв, опечалени семейства и прочее?"
 
И така, нацистки или комунистически, жестовете и думите костват постове или дори изборни загуби. А скандалът излезе извън границите на България - бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев разказа за случката на европейските си колеги и поиска оставката на заместник-министъра. 

Сергей Станишев: "Очаквам от премиера Борисов и партия ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори. В противен случай страната ни ще изпадне в странната ситуация на предстоящ Председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности." 

Оставката дойде следобед. Ето как я коментира във фейсбук журналистът Полина Паунова:
 
"Бушонът Тенев гръмнА, за да запази стабиУността на човека с притежания у Малко Търново и Баце. Стабилни сме. И ни е забавно - без значение дали в Бухенвалд, или в Министерския съвет. Изключително любопитен момент е, че днес българските евродепутати от ПЕС поискаха оставката на Тенев, но не и на Симеонов.  Ама как всички работим за властта, бе! Всичко е в името на председателството - дума да няма."

Пред NOVA снимката на Павел Тенев коментира и финансовият министър Владислав Горанов. „Безспорно е, че  подобни снимки са скандални”, подчерта  Горанов. „Вероятно се касае за нелепа шега, но аз нямам причина да оправдавам колегата. Политическата оценка за едно подобно действие е неговата оставка”, каза още той.

„Аз смятам, че  една такава снимка е неуместна и коментарите около нея трябва да бъдат в оправдателен режим”, заяви Горанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.