Премиерът коментира разговора си с председателя на ВКС

„Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието и като „кърлежи“ се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов няколко часа след срещата си с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Казах на Лозан Панов, че по всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но  по никакъв начин да не се обслужват политически партии, които дори не можаха да влязат в парламента и пречат и на съдиите да постигнат най-доброто, което може системата да направи" , добави Борисов. 

По темата

"Аз съм оптимист. Ще намерим най-доброто възможно решение и реформата в съдебната система няма да бъде дума, защото хората искат бърз процес и справедливост", подчерта премиерът. 

„Ако съдиите започнат да се самоконтролират, защото никой друг не може да ги контролира,  за тези безбройни условни присъди, тъй като те действително са много, ако прокурорите, полицаите, следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват“, допълни Борисов.

„Нека да оставим сега самите съдии и прокурори да се изберат, да се избере Висш съдебен съвет от парламентарната квота от възможно най-добри професионалисти. Това казах на Лозан Панов, а ние ще продължим да осигуряваме средства за съдебната система“, каза още Борисов.

„Аз лично страшно бях притеснен от срещите на независимия омбудсман с Корнелия Нинова и партийните функционери в ЦУМ. Спомням си точно, когато паднахме от власт концерта на „Орлов мост“ на Слави Трифонов и тежкия негативен оттенък, който като протестен вот се раждаше там. Спомням си срещата на Слави Трифонов с Корнелия Нинова - и пак Гергов там. И аз имам много въпросителни”, коментира още Борисов. 

Премиерът посети Хитрино, където беше направена първа копка на строителството на нови 10 къщи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.