Как четат в Дания?

Според едно от последните проучвания на Евростат българите са сред най-нечетящите европейци. Половината от нас не са прочели нито една книга през последната година. Международните тестове "Пиза" потвърждават тенденцията, като показват, че близо половината ученици не могат да разберат какво четат на родния си език.

По темата

Тази неделя в "Темата на NOVA" водещата Надежда Узунова е с "Мисия образование". Тя пренaся зрителите на място, където книгите и четенето не са задължение, а удоволствие - Дания.

Оказва се, че и в най-отдалечените кътчетата на страната има библиотекари, които правят тестове за алергии и издават шофьорски книжки; библиотеки на колела и за книги на колело.

"Темата на NOVA" разказва и защо децата в скандинавската държава нямат оценки по четене, но четат задължително още преди първи клас.

Интересният разказ на Надежда узунова гледайте във видеото.

За "Мисия образование":

"Мисия образование" e кампания на Новините на NOVA. За трета поредна година тя поставя образованието на фокус, като показва най-сериозните проблеми, техните възможни решения и разбира се – добрите примери от България и от света. От началото на 2017 г. "Мисия образование" подкрепя кампании, които насърчават четенето и грамотността сред децата, като:

"Национален конкурс за детска приказка", с посланици Невена Василева и Драго Симеонов и първата "Национална седмица на детската книга", в която участие вземат Ани Цолова и Невена Василева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.