Инцидентът е станал в Пловдив

Дете на 7 години пропадна с асансьор в Пловдив. Инцидентът се е случил в понеделник. Оказва се, че съоръжението е било ремонтирано едва преди три месеца. 

По темата

7-годишното момиченце влязло в асансьора и натиснало бутона за четвъртия етаж. Вместо съоръжението да тръгне нагоре, асансьорът пропаднал надолу, в шахтата. Детето по чудо е живо и здраво. Отървало се е само с уплаха. 

"Чухме как крещи: "Мамо, мамо!" Ние не знаехме къде е. Намерихме го чак долу", разказа бабата на детето Таня Пощова. 

Родителите казали на момиченцето да натисне бутона за спешни ситуации. Оказало се, че той не работи.

"Попитах каква е функцията на зеления бутон, след като аз карах детето много дълго да го натиска, понеже нито аз имах телефон, нито то и нямаше как да се свържа с някого от фирмата, за да дойде да го освободи. Тогава единият от техниците каза, че липсва монтирана акумулаторна батерия и това устройство не работи", разказа Бистра Николаева, майка на детето.

Техник дошъл 15 минути по-късно. Извадил детето от шахтата и опитал да поправи асансьора, но  без успех. До края на деня асансьорът така и не бил ремонтиран. 

Само преди четри месеца живеещите в блока платили близо 300 лева на поддържащата фирма, за да монтира аварийното осветление и бутона за спешна връзка с фирмата.  От фирмата нямат логично обяснение и защо асансьорът е паднал. От инспекцията за технически надзор обаче имат - машината е неизправна.

"На фирмата ще бъде наложена административна санкция, която може да достигне до 2 хиляди лева", обясни началникът на Инспекцията за технически надзор в Пловдив Мария Вълкова. 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор  спря временно асансьора от движение, а хората  в блока още днес прекратиха договора с поддържащата фирма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.