Подозрението е, че е член на бандата за рекет на Камен Балбузанов-Куката

По темата

Арестуваха прокурор в Съдебната палата в София. Задържаният е Димитър Захариев от Плевенската окръжна прокуратура. 

Той е задържан днес  докато съдът заседава срещу него по старото му дело от 2015 г. за натиск над свидетел по мега процеса "Октопод". Главният прокурор Цацаров заяви отново, че няколко пъти е искал уволнението на скандалния магистрат през последната година, но Висшият съдебен съвет и съдът, не са уважили тези искания.

Името на Захариев нашумя след разследване на NOVA. В него потърпевши обвиниха магистрата в тесни връзки с криминално проявени лица. Прокурорът беше заснет в компанията на криминално проявени, докато обикаляли местни предприятия. Според свидетели групата предлагала охрана, а при отказ заплашвали със саморазправа.

На Захариев е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, както и за изнудване.

По думите на административния ръководител на Специализираната  прокуратура  Иван Гешев задържаният прокурорът е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове на която са задържани през април.

"Накратко дейността на Захариев може да се опише с думата "логистика". Когато присъстваш на действия, които ние считаме за престъпни, показваш две неща - че държавата няма да се намеси и защитава хората, които извършват неправомерните действия и че ако някой благоволи да се оплаче, от страна на държавата няма да се вземе отношение към това, което той казва", заяви Гешев.

В Плевен спецполицаите са задържали и служител на Дирекция "Изпълнение на наказанията" за заплаха над свидетел по същото разследване срещу Куката и Бокса за рекет и отвличане. 

"Заплахата е гласяла: "Ти няма ли да почерпиш, че ще ставаш вдовица. Кажи на твоя мъж да внимава какво говори и какво прави, защото когато Куката излезе от затвора ще го убие", обясни главният прокурор Сотир Цацаров. 

Дали Захариев ще продължи да практикува професията си,  ще реши Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който започна проверка по случая.

Кой е задържаният прокорур – гледайте във видеото! 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.