„Когато човек си защитава честа и името, може да направи всичко", коментира тя

Журналист се оплака, че е заплашван от член на Съвета за електронни медии след зададен въпрос по време на заседание на парламентарната комисия по културата.

По темата

Случката се разиграва миналата седмица, но за нея се разбра едва тази седмица, след като беше разпространен аудиозапис от разговора.

На записа се чува как Бетина Жотева, която е член на СЕМ, казва на журналиста Къдринка Къдринова: „Много внимателно, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал”.

ЗАХАРИЕВА: НЕ Е ПОДОБАВАЩО ДА СЕ ОТПРАВЯТ ЗАПЛАХИ КЪМ ЖУРНАЛИСТ

След случилото се Къдринка Къдринова сезира Етичната комисия на Съюза на българските журналисти, а Бетина Жотева пък подаде жалба в прокуратурата. 

Тази сутрин в студиото на „Здравей, България” Жотева заяви: „Когато човек си защитава честа и името, може да направи всичко. Аз не виждам каква заплаха съм казала”.

„Признавам, че съм казала „Ще видиш какво ще се случи”. Сега тя ще види какво ще се случи. Отивам в съда и прокуратурата – за набеждаване и клевета”, каза още Жотева.  

Според Жотева Къдринова е успяла „да направи интрига с държавна институция, с член на СЕМ и с посланици на чужди държави”.

„Всеки трябва да носи отговорност за това, което говори. Напоследък чувството за отговорност у много политици и журналисти се е изпарило заради чувство за безнаказаност и това рано или късно трябва да спре”, каза още Жотева.

Темата днес коментира и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. „Не е подобаващо да се отправят заплахи към журналист”, заяви Захариева и категорично отрече някога да е подкрепяла закриването на радио "България".

По казуса с позиция излязоха и Комисията по журналистическа етика към Съюза на българските журналисти и Асоциацията на европейските журналисти в България. И двете организации поискаха Бетина Жотева да се извини, а Асоциацията на европейските журналисти дори заяви, че „Жотева трябва да преосмисли дали може да продължи да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ”.

Какво точно се е случило преди репликата на Бетина Жотева и какво точно я е провокирало - вижте от стенограмата на парламентарната комисия по култура: