Страните не могат да договорят финалното си изявление

Лидерите от Г-20 не могат да договорят текста на финалното си изявление. Различия има по всички основни въпроси- от борбата с промените в климата до правилата за търговия в световен мащаб.  

Събота е последният ден на срещата в Хамбург, която е съпроводена от масови протести на антиглобалисти.

По темата

Лидерите на 20-те най-големи икономики имаха пищна вечеря на брега на река Елба. Те слушаха Бетовен в известната хамбургска филхармония и за пореден път си направиха обща снимка с широки усмивки на лицата. Встрани от формалностите и демонстрираното приятелско отношение, държавниците не могат да се разберат по много въпроси.

"Първият ден беше много напрегнат, с толкова много държави, които имат различни позиции. Съгласихме се, че тероризмът е заплаха за всички нас и не признава национални граници", заяви германският канцлер Ангела Меркел. 

В съвместна декларация се казва, че най-развитите икономики ще обединят усилията си в борбата срещу финансирането на международни терористични групи като "Ал Кайда" и ИДИЛ.

Меркел призна, че екипите на лидерите са работили цяла нощ, за да оформят приемливи за всички финални документи. Доналд Тръмп иска протекции за американските производители на стомана, което е неприемливо за Китай, Канада и Германия. Остават и различията в стратегията за борба с глобалното затопляне, след като Тръмп обяви изтегляне на Съединените щати от Парижкото споразумение. Домакинът призна, че е трудно въпросът да бъде заобиколен.

А в петък вечерта продължиха безредиците в Хамбург. Улиците, където антиглобалисти се сблъскаха на няколко пъти с полицията, са покрити с боклуци. Изпочупени са автомобили и витрини. Част от протестиращите дори разграбиха стоките от няколко магазина. Германия изпрати в Хамбург полицейски части от други провинции и отряди от службите за бързо реагиране. Според властите, снощи ситуацията е била овладяна напълно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.