Американският президент смята, че това ще е положително и за двете страни

Историческа среща Путин-Тръмп. Президентите на Русия и на САЩ се срещнаха за първи път на четири очи на форума на Г-20 в Хамбург. 

Няколко часа след като се видяха в кулоарите на срещата и си стиснаха ръцете, Владимир Путин и Доналд Тръмп разговаряха за първи път очи в очи. 

„С президента Путин обсъждахме различни неща. Мисля, че всичко е наред, много добри разговори. Сега ще разговаряме отново, но очакваме много позитивни неща за Русия, Съединените щати. За мен е чест. Благодаря Ви”, заяви Доналд Тръмп.

„Г-н президент, разговаряли сме по телефона няколко пъти по важни двустранни и международни въпроси. Но телефонните разговори определено не са достатъчни. Ако искаме позитивно развитие на двустранните отношения и решаване на някои международни проблеми, определено се нуждаем от среща очи в очи. Радвам се, че мога да се срещна с Вас лично. И както Вие казахте - нашата среща ще има положителен резулта”, заяви Путин.

Цели 2 часа и 16 минути продължи срещата Тръмп - Путин. Двамата лидери са обсъдили войната в Сирия, борбата с тероризма, киберсигурността и Украйна.  На разговора присъстваха държавния секретар на Съединените щати, руският външен министър и двама преводачи. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

А форумът на Г-20 е съпътстван от бурни протести. Протестиращите се опитваха да се приближат до мястото, където се събраха лидерите на водещите индустриални държави. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Повече от 20 000 души участваха в протеста срещу форума на Г-20. Няколко стотин маскирани екстремисти обаче хвърляха камъни и запалителни бомби. Повече от 160 души са пострадали при безредиците, ранени са 76 полицаи, опожарени са автомобили и витрини на магазини са изпочупени.

Тази картина едва ли ще помогне на Ангела Меркел, като домакин, да наложи своето виждане за световния ред.

„Вярвам, че глобализацията може да бъде така оформена, че да има само печеливши. Не е нужно винаги да има губещи там, където има печеливши. Това е идеята, която ме води и трябва да се захващаме с работата”, заяви Ангела Меркел.

Промените в климата, енергията и търговията са основните теми на форума, който ще продължи два дни.

Повече гледайте във видеата

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.