Кога ще се предприемат нормативни промени, които да решат проблема?

Тежко болни пациенти остават без лекарства. За пореден път важни медикаменти лисват от аптечната мрежа, казват пациентски организации. Каква е причината?

Проблем има и в големи софийски аптеки. Става дума за животоподдържащи лекарства за тежко болни пациенти. Според здравните власти и Касата, въпросните медикаменти пристигат в България, но по пътя до аптеките изчезват.

Преди 5 години 27-годишният тогава Георги получава нов бъбрек. Малко след трансплантацията обаче, започва да се сблъсква с честа липса на поддържащи лекарства. Твърди, че напоследък ситуацията излиза от контрол.

Ще задължи ли Здравната каса лекарите да изписват по-евтини лекарства?

„Три месеца не съм взимал си взимал медикаменти, които ми поддържат терапията, които ме поддържат жив. Приемът на лекарствата не бива да се забавя с повече от половин час. Не с дни, не с месеци”, казва Георги Гурков.

Георги търси лекарствата си и в чужбина. Понякога взима назаем от други трансплантирани. А проблем като неговия имат не само хора с присаден орган, но и онкоболни, пациенти с диабет и ревматоидни болести. При всички постановката е сходна.

„Свързах се с доставчика, с фирмата-производител. Казват, че медикаментът е доставен в България, а фармацевтите твърдят, че не им го дават от складовете. Единственият извод е, че става дума за реекспорт”, добавя Георги Гурков.

Калцият може да навреди на болни или възрастни хора

Тоест – някои от търговците на едро или дребно изнасят повторно лекарствата в чужбина – най-често в Германия или Англия. Защото там могат да вземат до няколко пъти по-висока цена.

От Асоциацията на търговците на едро твърдят, че скоро не са получавали сигнали за липсващи медикаменти. Настояват и държавата да отнема лицензите на тези техни колеги, които изнасят – без да обезпечават българските пациенти. Аптекарите пък твърдят, че рядко имат достъп до въпросните лекарства.

След проверки на Агенцията по лекарствата и НАП няколко дистрибутори вече са се оттеглили от пазара. Инспекторите открили и аптеки, които препродават отново на доставчиците.

Здравните власти за пореден път обещаха законови мерки за борба с паралелния износ. Дали и кога ще се предприемат нормативни промени, които да решат проблема с липсата на лекарства – все още не е ясно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.