Това е намерение за промяна в Закона за здравното осигуряване

Ще задължи ли Здравната каса лекарите да изписват по-евтини лекарства? Засега това е само намерение за промяна в Закона за здравното осигуряване, но то вече предизвика сериозни възражения от страна на Българския лекарски съюз, Асоциацията на собствениците на аптеки и пациентите.

По темата

Това е Мартин. Живее два живота – своя и на още един човек, чието сърце вече осем години бие в гърдите на Мартин. Отговорността е голяма. Както за момчето, което спазва всички предписания на лекарите. Така и за лекарите, станат ли факт новите указания за лекарствата.

Мартин не разбира как неговия, или чийто и да било друг живот може да бъде оценен като по-скъп, или по-евтин. Остава да разчита на изричното уточнение на касата, че изборът на по-евтиното лекарство ще е задължителен само при един и същ очакван ефект.

Генериците са със същата молекула като скъпия оригинал. А в случая касата иска да наложи избор между лекарства с различен състав, но с еднакво действие. Това го знаят и в Здравната каса. Аптекарите и лекарите обаче се виждат принудени да им го напомнят.

На свой ред касата уточнява, че промяната, която цели, още не е формулирана окончателно. И че е заимствана от опита на държави като Великобритания, Франция и Германия.

От Асоциацията на собствениците на аптеки предлагат да се въведе генерично изписване – тоест лекарят да изписва най-доброто според него, но ако същата молекула се продава под друго име, по-евтино, пациентът да може да си спести доплащането. Според майката на Мартин, генерикът за малко не е коствал живота му. Затова и никой не може да отрече водещата роля на лекаря в избора на лекарство. Не я отрича и касата – но ще иска обосновка за скъпите терапии. Ако Парламентът й разреши. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.