Министерството на здравеопазването е уведомено за ситуацията

Спират поддръжката на комуникационната система на Спешна помощ. Това включва радиовръзките, GPS-проследяването на линейките, както и записите на разговорите.

През юли 2014 година консорциумът „Телелинк” се заема с поддръжката на комуникациите в спешната помощ. Тригодишният ѝ договор обаче изтекъл, а обявяването на нова обществена поръчка се забавило.

По темата

„Преговаряхме да продължат да поддържат нашата система и през периода, докато стане факт обществената поръчка и спечелилият поеме. За съжаление, не се разбрахме”, обясни д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването.

Предложението на „Телелинк” било да се подпише анекс към договора. От министерството отказали, защото е нарушение на закона. Така след като двете страни не успяват да си стиснат ръцете, консорциумът изпраща писмо, в което се казва, че безвъзмездната дейност спира.

„Нищо особено няма да се случи. Какво значи нищо особено? Системата на Бърза помощ  ще продължи да функционира. Всеки, който има нужда от спешна помощ, ще я получи в абсолютно същия времеви диапазон и абсолютно същото качество”, заяви д-р Ненков.

Здравните власти гарантираха, че линейките няма да закъсняват. Увереността идва и от уверенията, които дали шефовете на спешни центрове в страната. Сред тях и на този в София.

„Гражданите по никакъв начин няма да разберат дали системата работи, или не. Тази система няма никакво отношение към приемане и предаване на сигнала. Сигналът идва от 112 и се диктува по GPS”, обясни д-р Георги Гелев, директор на ЦСМП – София.    

Пациентите нямало да бъдат ощетени, но за служителите на Спешна помощ се очертавала бумащина.

„Най-лошото е да пишат адреси на хартия, но това ще е временно”, заяви д-р Ненков.  

А временно означава поне до октомври. Който и да е новият изпълнител обаче той ще получава с милион по-малко от досегашния, похвалиха се от здравното министерство.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.