Над 20 души са колабирали в столицата заради топлото време

Опасно горещо. На много места термометрите показваха около 40 градуса. 

Днес обаче няма отчетени температурни рекорди, но в Сандански тградусите достигнаха 40 по Целзий, а в много други градове термометрите отчитаха 39 градуса. 

Утре отново ще бъде опасно горещо с температури между 36° и 41°. В 16 области е обявен вторият по степен на опасност оранжев код за опасни горещини, в останалите 12 области кодът е жълт.

ОПАСНО ТОПЛО: Оранжев код заради жегите в 17 области

Днешните горещини причиниха проблеми на много хора. Само в София „Спешна помощ” се е отзовала на 200 сигнала, като над 20 души са колабирали заради топлото време.    

Заради поредицата горещи дни без валежи, и утре, и в понеделник опасността от пожари е доста висока.

Има ли допълнителни екипи на Спешна помощ заради жегите?

Лекарите напомнят – в горещите дни не трябва да излизаме около обяд и в ранния следобед. Ако се налага да бъдем навън – най-важно е да търсим сянка и да пием повече вода.

ОПАСНО ТОПЛО: Оранжев код заради жегите в 17 области

Алкохолът и газираните напитки могат да имат обратен ефект, предупреждават медиците. И напомнят, че ако признаците на претопляне не отминат бързо, задължително трябва да се търси медицинска помощ.

Времето ще убива все повече хора в Европа

„В тези ситуации е известно, че се увеличава сърдечно-съдовата патология, това са инсулти и инфаркти. На този етап имаме пациенти, транспортирани до болници със сърдечно-съдови проблеми”, коментира д-р Николай Кирилов от Спешна помощ – София.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.