Това стана с помощта на мощен оптичен лазер

Учени демонстрираха за първи път, че във вътрешността на ледените планети като Уран и Нептун се образува дъжд от диаманти, информира в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. 

В експеримента е използван полистирен - пластмасов материал от водород и въглерод, с който са симулирани съединенията, образувани от метан. В междинните слоеве на ледените гиганти метанът образува въглеводородни вериги, за които се смята, че при високо налягане и температура пораждат дъжд от диаманти.

Гигантска буря с размерите на Земята вилнее на Нептун

С мощен оптичен лазер в Станфордския университет, учените от Германия и САЩ са получили двойки ударни вълни в пластмасата с правилната комбинация от температура и налягане. Първата вълна е била по-малка, а втората по-силна. Когато двете вълни се припокривали, налягането ставало най-голямо. Именно тогава се образували диамантите, регистрирани от учените с рентгенови лъчи.

НАСА ще изпрати поздрав до "Вояджър-1"

Смята се, че диамантеният дъжд се образува на повече от 7500 км под повърхността на ледените гиганти. На Нептун и Уран диамантите вероятно са големи и тежат по милиони карати. Възможно е с времето те бавно да потъват и да образуват плътен слой около ядрото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.