Трябва да се търси начин страната да се ангажира в един процес, който да доведе до демократизация, смята той

„Това, което приказват лидерите на Северна Корея, не са само приказки. Ядрената им програма се развива с пълна сила, експериментите им стават все по-успешни. Това, което най-малко трябва да иска светът и от което трябва да се пази, е война със Северна Корея”, каза в предаването „Здравей, България” Соломон Паси, бивш министър на външните работи.

Бойни самолети на САЩ прелетяха край бреговете на Северна Корея (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той заяви, че не може да прогнозира какво ще се случи, тъй като може да има измислени някакви много секретни и нови оръжия, за които никой не е чувал. „Но ако е с оръжията, за които знаем, тогава трагедията ще бъде пълна. 12 километра между Северна и Южна Корея са напълно недостатъчни да защитят Сеул”, добави паси.

Трус в Северна Корея предизвика съмнения за нов ядрен опит

Според него паралелно със санкциите и демонстрацията на сила трябва да се търси начин Северна Корея да се ангажира в един процес, който да доведе до демократизация. „Няма как да има промени там, ако населението само не пожелае да се промени. Севернокорейците имат нужда от приток на информация, те са държани в тъмнина и невежество”, категоричен е Паси.

Доналд Тръмп нарече лидера на Северна Корея "луд човек"

"Ще е страшно, ако в евентуална война бъдат замесени и другите ядрени държави - Русия и Китай. Определено Китай няма само да съзерцава. Може да помогне на Северна Корея, поне исторически винаги е било така. Трудно е да се предвиди какво ще се случи сега", коментира още той.

Доналд Тръмп подписа още санкции срещу Северна Корея

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.