Училищата в Барселона са с най-много разрушения

Каталунските власти оцениха на 314 000 евро нанасените щети по сградите на училищата и образователните центрове, в които беше проведен референдумът за независимост на Каталуния, информира elperiodico.es

Нова държава на картата на Европа или гражданска война в Испания?

Грубите сметки показват, че само в 26 образователни центрове в Барселона са причинени щети за 98 000 евро. Това е и най-засегнатият град в Каталуния. За сравнение, в Хирона щетите са оценени на 75 000 евро, а в Тарагона - на 35 000 евро. 

Еврокомисията: Референдумът в Каталуния е незаконен

Материални щети има и в здравните центрове, в които бяха отворени избирателни секции. Там масово има счупени врати и повредени мебели. За щастие обаче, медицинското оборудване не е пострадало, отбелязват от здравното министерство. 

Гумени патрони, арести и над 700 ранени в Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че испанската полиция, изпратена да предотврати провеждането на вота, успя да затвори стотици избирателни секции, а в други влезе насила, чупейки врати и изземайки избирателни урни. По време на акцията полицаите използваха и гумени патрони срещу населението. 

СЛЕД КЪРВАВ РЕФЕРЕНДУМ: Каталуния реши, че иска независимост (ВИДЕО+СНИМКИ)

В крайна сметка референдумът беше проведен в цялата каталунска област. Местното правителство обяви, че над 2 милиона души са упражнили правото си на глас. От тях 89,3% са се обявили "за" независимостта на Каталуния. "Не" на отделянето й от Испания са казали 7,8 на сто. Останалите гласове са били в празни или невалидни бюлетини. 

Редактор: Анелия Тодорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.