Какво ще се случи след кървавия референдум?

„Гражданската война в Испания очевидно не е свършила. Всички знаем, че Каталуния е последната крепост на републиканците на времето. Този елемент много силно присъстваше още в предизборните емоции”. Така журналистът Къдринка Къдринова коментира кървавия референдум за независимост на Каталуния.

Хиляди излязоха по улиците на Барселона в подкрепа на референдум - ГАЛЕРИЯ

„В центъра на Мадрид, когато протестираха интегристите, тези, които са „за” оставане на Каталуния в Испания, имаше една група, която пееше франкиския химн. В Каталуния пък се пяха песни, които са от времето на антифранкиската съпротива”, добави Къдринова.

СЛЕД КЪРВАВ РЕФЕРЕНДУМ: Каталуния реши, че иска независимост (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според евродепутата Ангел Джамбазки централната власт в Мадрид е успяла да обедини срещу себе си, както историческите републиканци, които винаги са били леви, така и по-десните, които навремето бяха техни съмишленици.

Мадрид ще санкционира каталунската полиция заради "бездействие"

„Кадрите, които видяхме, бяха ненужни и провокираха хората да отидат да гласуват. Можеха да ги оставят да гласуват и да не го признаят референдума”, заяви Джамбазки.  

Гумени патрони, арести и над 700 ранени в Каталуния (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Мотивът на Каталуния за този референдум е, че не искат да произвеждат и издържат цяла Испания. Но такъв въпрос стои и в Италия. Там има една Северна лига, която иска отделяне на Северна и Южна Италия. Във Франция също има такива региони”, коментира евродепутатът.

Къдринова пък припомни, че каталунски активисти са заявили, че това, което се случва, не е вътрешен проблем на Испания, а на ЕС.

„Много искат наистина въпросът да бъде изнесен на европейско ниво”, коментира Къдринова. 

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.