Насилието беше осъдено от международните наблюдатели на вота

Насилие по време на референдума в Каталуния. На много места полицията употреби сила срещу желаещите да гласуват. Броят на потърсилите медицинска помощ след сблъсъците с униформените достигна 761. Шестима души са задържани. 

 Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми и палки, за да ги разпръсне. Сблъсъци имаше и в Жирона - пред секцията, в която трябваше да гласува президентът на автономията Карлес Пудждемон. Полицията разби вратата и насила взе урната, въпреки опитите за съпротива и патриотичните песни на хората, които прекараха нощта в сградата.

Властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ

Насилието беше осъдено и от международните наблюдатели на вота. "Гласуването е част от демократичния процес, не мисля, че полицията е част от демократичния процес", коментира Дмитрих Рупел, наблюдател от Словения. 

Властите в Мадрид не приемат оплакванията. Вътрешното министерство обяви, че протестът не е бил мирен и има ранени полицаи. От Мадрид хвърлят вината върху опитите на каталунското правителство да организира референдума, въпреки решението на съда, че допитването е противоконституционно.

"От самото началото нямаше смисъл да се продължава с опитите за референдум. Поведението на каталунците е безотговорно. Помолих првителството и партиите, които ги подкрепят, да престанат с ирационалното си поведение. Не само е незаконно, но и неизпълнимо", коментира вицепремиерът на страната Сорая де Сантамария. 

Испанският премиер Мариана Рахой определи референдума като  "подигравка със същността на демокрацията". 

В ДЕНЯ НА РЕФЕРЕНДУМА: Българите – „за” и „против” независима Каталуния

Испанската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. 

А каква ще е съдбата на самият вот е трудно да се каже.

Полицията обяви, че е затворила около половината от над 2300 избирателни секции в цялата провиниция. В останалите обаче, вотът се състоя. 

Каталуния – богат регион на Испания с население от 7,5 млн. души със свой собствен език и обичаи, от дълго време настоява за повече автономия.

В продължение на години сепаратистки политици са се опитвали да получат одобрение от централното испанско правителство да проведат референдум за независимост, подобен на този в Шотландия през 2014 г.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.