Анализ на Робърт Мюлер от агенция "Ройтерс"

Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата Прага до югоизточната част на Чехия символизират провала на правителството. Това смятат много чехи, които търсят нов шампион, за да оправи страната им, казва в свой анализ Робърт Мюлер от 
агенция Reuters.

Чешкият премиер напуска председателския пост в партията си

Околовръстното шосе на Прага все още не е завършен след десетилетия неуспешно райониране, а железопътна връзка до пражкото летище се обсъжда от 20 години, без да започва изграждането й.

Световната банка нарежда страната на 130-о място в света по ефективност в издаването на разрешителни за строеж и на последно място в Европейския съюз.

Чехия създаде нова служба за борба с кибератаките

На изборите на 20-21 октомври гласоподавателите изглежда са настроени да дадат власт на мъж, който може да подреди всичко - милиардерът бизнесмен Андрей Баби, чиято реторика против върхушката напомня на използваната от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Виждам резултати, останалите само говорят", казва Ервин Хайнъл след среща с Бабиш в пенсионерски клуб във Варндорф, на 125 км северно от Прага. "Това е единственият възможен избор", допълва той.

Централноевропейската страна се присъедини към ЕС през 2004 година и направи големи крачки в икономическото развитие. Хората обаче чувстват, че заплатите и обществените услуги се бавят в догонването на по-богатия Запад, а в същото време бизнес "акули" правят милиарди от често тъмни приватизации и договори за обществени поръчки.

Чехия срещу двойните стандарти при храните

Бабиш, чиято партия АНО изпреварва доста конкурентите си в социологическите допитвания, успя да "се продаде" като човек, борещ се с пречките от коалиционните партньори, спечелвайки в същото време доверие с популярни решения като вдигане на пенсиите, докато бе министър на финансите.

Бившият чешки президент Вацлав Клаус поиска Чехия да излезе от ЕС

Вотът за Бабиш обаче не е толкова недвусмислен. Като втория по богатство чех, той изгради химическата, хранителната и медийната си империя в същата среда, която той и избирателите критикуват. Освен това Бабиш не е ново лице, след като управлява като по-малък партньор на левоцентристките социалдемократи от 2014 година.

Чехия спира да приема мигранти от Гърция и Италия

"Социалдемократите все още се идентифицират със старата власт, а АНО е символ на новата власт, оттук и доверието към нея за икономически успех, правителствена стабилност и т.н.", коментира Даниел Прокоп от социологическа агенция "Median", пише БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.