По-рано ЕK откри наказателни процедури за неизпълнение на мигрантските квоти

Бившият чешки президент Вацлав Клаус поиска Чехия да излезе от ЕС. Това се случи, след като Европейската комисия откри наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти.  

По темата

"Чехите не бива да бъдат принуждавани да се превърнат в мултикултурно общество", заяви той, като отхвърли финансовите санкции на ЕС като средство за натиск. 

Прага не се нуждае и не иска парите на ЕС, заключи той и поиска радикално решение: "В крайна сметка има един единствен възможен и необходим изход - дошло е времето да подготвим излизането на страната от ЕС", категоричен е Клаус, който е известен с евроскептичните си възгледи, които не криеше дори по време на президенството си (2003-2013). 

Унгария също реагира на санкциите.

"ЕК заселва Европа с мигранти и шантажира страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти по програмата за разселване", заяви унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, предаде ТАСС. 

По думите му планът на ЕК е "извънредно опасен" предвид надвисналата над Европа терористична заплаха, тъй като е невъзможно да се разбере кой какъв е сред пристигналите на континента милион и половина нелегални имигранти, уточнява БТА.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.