Източноевропейски държави искат законови промени в Европа

Източноевропейските страни в общ фронт срещу двойните стандарти на хранителните продукти. На срещата на върха на Вишеградската група в Братислава, осем държави настояха за промяна в европейското законодателство.

Европейският съюз има общ пазар и общи стандарти, но в 8 европейски страни, сред които и България, се продават различни и дори по-нискокачествени храни. И тези държави настояват това да се прекрати.

Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин

„Настояваме за ново европейски законодателство, което изрично да забрани производството на един и същ бранд с различни съставки. Искаме създаването на единен европейски орган за контрол. Няма да е лесно и съпротивата ще бъде голяма, защото става въпрос за огромни печалби”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

За да забрани Брюксел различното качество на продуктите, трябват доказателства. Затова в момента се правят тестове, от които ще станат ясни конкретните храни и напитки, в които се влагат различни по качество продукти в Източна и Западна Европа. 

Омбудсманът, Камен Донев и БЛС с петиция срещу двойния стандарт при храните

„Тези продукти трябва да изчезнат от европейския пазар. Не искам някой бранд да излезе от пазара, а да си подобри качеството”, заяви Вера Юорав, комисар за правосъдие.

Брюксел отпуска средства за създаване на обща методология на тестване на продуктите, за да няма оспорване на резултатите от страна на производителите. Засега единственият инструмент на Брюксел е да накара компаниите да сменят вида на опаковките, тъй като не съществуват закони, които да забраняват тези практики.

Освен за храните, източноевропейските страни ще поскат равни стандарти и за почистващите препарати и козметични продукти, част от които също са с по-ниско качество.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.