„Доказахме, че България може да има ключова роля при определянето и изпълнението на европейски политики”, подчерта тя

Какво работят българските евродепутати - в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блицвъпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме – отговорите от Цветелина Пенкова от БСП. 

Защо за България е важно да има евродепутати?

- Защото над 70% от законодателствата, които се приемат в Народното събрание на България, всъщност, идват от Европейския парламент. Евродепутатите са тези, които оформят правилните текстовe и подават законодателствата към националните власти.

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

- Защитавам интересите на българските граждани и индустрия енергетика. Работих в няколко направления. Основно - тема малки и средни предприятия, стартъпи, първото европейско законодателство за стартъпите, признаване на ядрената енергетика за зелена и устойчива и новата индустриална сделка на Европа, която ще гарантира реиндустриализация и нови работни места в България и в Европа.

Защо са важни изборите за Европейски парламент?

Защо българите не се интересуват толкова от Европарламента?

- Може би, защото не познават достатъчно добре структурите и функцията на Европейския парламент. И това е наша задача - да предоставяме повече информация какво точно правим и как това има значение за всеки един български гражданин.

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

- Нашата работа е изцяло насочена към интересите на гражданите от всяка държава, която представляваме. Тоест, аз тук защитавам интересите на българските граждани. Когато работя по законодателствата, свързани с енергетиката или индустрията, аз говоря с българските браншови организации, с българския академичен сектор и с българските синдикати, за да можем да гарантираме, че текстовете, които приемаме, ще бъдат добри за България.

„Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”: ЕП с кампания за евровота (ВИДЕО)

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа.

- Първото европейско законодателство за стартъпи, което значи, че младите предприемачи ще могат да реализират своите проекти в България, в Стара Загора, в Пловдив, в София, във Видин, а няма да се налага да търсят финансиране във Великобритания или в Съединените щати, както беше досега. Второ, признаване на ядрената енергетика за зелена и устойчива. Развитието на нови ядрени мощности в България, в региона и в Европа ще е възможно заради това, което ние направихме съвместно с моя екип. Приемам го като личен успех, защото е прецедент в европейски институции всички от групата на социалистите и демократите да гласуват единодушно в подкрепа на ядрената енергетика. На трето място слагам предстоящия процес на реиндустриализация на Европа. Връщане на нови производства - тези, които изнесохме извън рамките на България и на Европа, ще бъдат върнати обратно. Има нови инвестиции, административни облекчения за развитие на технологиите, което, освен индустрията, подпомага и академичния сектор и дава възможност на младите хора за реализация по родните места.

Животът на един евродепутат: За края на един мандат и началото на нови избори

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

- Защото, само ако гласуват, ще могат да имат право и критика към това, което имат като очаквания към нас. Активното общуване между евродепутатите, ние сме едва 17, е много важен процес и начин, по който могат да се реализират европейски политики, които имат ясно отражение върху България. Отново давам пример със стартъпите. Това беше идея, подадена към нас от стартъп сектори, от млади хора, които просто се свързаха с нас, комуникираха и казаха, че имат нужда от такава законова рамка. Тоест, когато има пряка и директна комуникация, реално могат да се случват нещата в последващите политики, действия и решения.

Колко далеч е София от Брюксел?

- Те са едно. Не са далеч. Важно е да го разберем и да работим със самочувствие. Доказахме, че България може да има ключова роля при определянето и изпълнението на европейски политики по ключови теми като индустрия и енергетика. България не е малка държава. Когато правилните хора са тук, в тази институция, могат да се взимат решения, които да благоприятстват и да дадат възможности за растеж, за нови работни места, за производство и за създаване на един истински енергиен хъб, какъвто България заслужава да бъде в региона и в цяла Европа.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase