Мадрид уволни регионалното сепаратистко правителство

Безсънна нощ на еуфория в Kаталуния след обявяването на независимост. С идването на утрото Мадрид наложи пълен контрол над размирната област.

Централната власт уволни регионалния президент Карлес Пучдемон и от тази сутрин управлението е директно в ръцете на вицепремиера на Испания Сорая де Сантамария. 

В КАТАЛУНИЯ: Еуфория и контрапротести по улиците на Барселона

Испанският премиер Мариано Рахой, който сега поема ролята на каталунския премиер Карлес Пучдемон, разпусна регионалния парламент и насрочи регионални избори за 21 декември. Пучдемон и 12-те членове на каталунското правителство няма да получават повече заплати и могат да бъдат обвинени в узурпиране на функции на другите, ако откажат да се подчинят.

Уволнен е и шефът на полицията. Униформените обаче останаха на пост през цялата нощ, докато хиляди празнуваха под открито небе. В същото време противници на  отцепването излязоха на протест и се стигна до сблъсъци.

Испания отне автономията на Каталуния (ВИДЕО)

Привърженици и противници на независимостта се изправиха един срещу друг по улиците на Барселона. Пред централата на каталунското радио напрежението ескалира. Няколко души пострадаха леко, след като противници на отделянето счупиха прозорци на радиото.

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания

А уволненият Карлес Пучдемон направи обръщение, в което отново отрича законността на директното управление от Мадрид, но призовава към спокойствие.

Рахой уволни каталунския премиер и неговото правителство

 

"Призовавам за демократично противопоставяне на директното управление, наложено ни от Мадрид. Посланието, което искам да отправя, е да имаме търпение и да бъдем постоянни", заяви той.

Докато изявлението му се излъчваше, испанска телевизия го засне как се храни в бар в центъра на Жирона и се снима с привърженици.

След безсънната нощ в Каталуния, хиляди привърженици на единството излязоха в Мадрид, за да  за да покажат подкрепата си за испанското правителство.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЯХНАТА ДЕМОНСТРАЦИЯ

Официален Мадрид пое властта над размирната област, но официални изявления засега няма. Европейската позиция остава същата - нищо не се е променило след гласуването за независимост.

Каталуния в цифри

Тя е дом на 16 процента от населението на Испания. Каталунците генерират 1/4 от износа на страната и 1/5 от брутния вътрешен продукт на Испания. След референдума на 1 октомври обаче, повече от 1000 чуждестранни компании и банки са обявили, че ще преместят офисите и седалищата си от Каталуния. Причината - ако областта е независима, това означава, че няма да е в Евросъюза и това ще затрудни бизнеса им. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.