Социалистите под тепетата остро осъдиха поругаването на монумента

Оскверниха паметника на Альоша в Пловдив. Скулптурата осъмна изрисувана със свастики, лозунги и обидни политически послания.

Едното е директно насочено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Изрисуваха партиен автобус със свастики и го изпотрошиха (ВИДЕО)

Лицата и ръцете на изобразените върху монумента руски герои са залети с червена боя. 

Според полицията най-вероятно надписите са дело на хора, които по този начин искат да отговорят на депутата Иво Христов, който преди дни публично застана зад тезата на Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи.

Външното министерство категорично осъжда случилото се, като го определя като "вандалски акт"

"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза", категорични са от МВнР.

Социалистите под тепетата разпространиха декларация, с която остро осъдиха поругаването на монумента.

"Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Паметникът на съветския войник, който пловдивчани нежно нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!”, се казва в декларацията.

Тя е подписана от областния съвет на БСП, младежкото обединение на социалистите, национално движение "Русофили" и Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.