Защо от ГЕРБ поискаха промени в Конституцията?

Промени в Конституцията заради приватизацията. Това предлагат управляващите от ГЕРБ. Идеята е обществото да получи пълна яснота за годините, в които държавната собственост е станала частна.

„Периодът, който сме предложили, е от 1992 г. до 2017 г. Обхващаме периода във всичките мандати на управление на ГЕРБ. Ние нямаме комплекс, че във времето, в което ГЕРБ е управлявала, трябва да има разпънат политически чадър.  Напротив, ние искаме истината за този период”, коментира в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на комисията по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

ЗАРАДИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА: ГЕРБ иска да промени Конституцията

Причината за проверките Атанасова видя в отчета на тези сделки.

„Този период е емблема и на прехода. Ние предлагаме веднъж завинаги да се сложи точка на тази страница и да е ясно, публично и известно дали, кой и как е извършвал приватизационни сделки, дали има нарушения на закона, дали има престъпления, свързани с тях”, добави депутатът от ГЕРБ.  

Валери Симеонов със сигнал до Цацаров срещу приватизацията на БМФ

По думите на Десислава Атанасова през този период са извършени над 5200 сделки. Но отказа да посочи конкретен пример.

„Средствата от сделките за приватизация би трябвало да постъпват в Сребърния фонд. В него се набират средства за пенсиите на българските пенсионери. За нас е важно да разберем дали има извършени нарушения на процедурата за приватизация”, каза още Атанасова и даде пример с „Кремиковци”, който беше приватизиран за 1 долар. И обясни, че с промяната давността повече няма да е пречка пред прокуратурата, за да разследва и да повдигне обвинения по сега действащия Наказателен кодекс. Тя добави още, че най-скандалните приватизационни сделки така и не са стигнали до съд. 

Трябва ли да отпадне давността за престъпления при приватизацията?

Запитана защо едновременно и управляващата ГЕРБ, и опозиционната ДПС правят проверки на приватизационните сделки, Десислава Атанасова отвърна: „Отдавам го на това, че още една политическа сила е узряла и стигнала до идеята, че следва да има яснота по тези приватизационни сделки”.

Сделката за "Български морски флот" стига до прокуратурата

И контрира: „ДПС не разполагат с 60 депутатски подписа. Смятам, че е по-разумно да се присъединят към подписката, която инициираме ние. Днес очакваме и ДПС, и БСП да ни дадат отговор дали ще участват. Сега събираме 60 подписа и внасяме предложението в Конституционния съд. За да стане това предложение факт, са необходими 180 гласа в пленарната зала при гласуването. В случай че се съберат повече от 160 гласа, предложението се разглежда повторно, но не по-рано от два месеца. Ние разполагаме със 160 гласа, ако считаме, че ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ ни подкрепят. Така че ни трябва един „златен глас”, в случая на Корнелия Нинова”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес