От шамар до потупване по рамото - такъв е прочитът на документа за правосъдието у нас

Ден след доклада за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев разчетоха документа по различен начин.

От шамар до потупване по рамото - такъв е прочитът на доклада от първите мъже в държавата.

Докладът на ЕК: България има напредък, но трябва още работа (ВИДЕО)

"Коментарите са противоречиви, защото самият доклад е витиеват", смята Радев. 

Борисов пък заяви: "Докладът си е обективен. Преди да излезе казват, че това било шамар. Какъв шамар е? Виждате - пише си ясно, че от май нататък нещата вървят". 

Политически реакции след доклада на ЕК за напредъка на България (ВИДЕО)

Нещата не вървят, смята президента Радев, поне в някои области: "Няма сериозен напредък по препоръките до момента - за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване на корупцията". 

От своя страна Борисов заяви: "Оптимист съм. Знаем, че не сме идеални, че има да правим още неща. Но в Брюксел са сигурни, че ще го направим". 

Според прочита на председателяа на Върховния касационен съд Лозан Панов, в Брюксел са убедени в точно обратното - че препоръките няма да бъдат изпълнени.

Радев: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК

"10 години се дават препоръки, които се изпълняват половинчато или почти не се изпълняват. Очевидно и чиновниците от Брюксел осъзнават, че трябва да се излезе по някакъв начин от една такава ситуация, която самите тях ги поставя в неловко положение. Затова и няма препоръки в момента. Не защото не са необходими, а защото никой няма илюзии, че те ще бъдат изпълнени", смята Панов. 

"Според мен този доклад е най-добрият от момента, в който механизмът е започнал да функционира", заяви на свой ред главният прокурор Сотир Цацаров

А докладът за напредъка на Румъния този път е силно критичен. Според Европа, съседката ни е загубила импулса си за реформи, а изпълнението на препоръките е забавено. Това, според Еврокомисията, може да постави пред Румъния въпроси, които са се приемали до момента за приключени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.