Комисията не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен

Брюксел официално оповести доклада си за напредъка на България по механизма за сътрудничество. Документът е по-скоро положителен за страната ни. Какво пише в него и ще остане ли наблюдението над България?

Европейската комисия отчита изпълнението на 17-те препоръки на комисията в доклада от януари.

"Има напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на България да изпълни всички замислени реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на механизма в рамките на мандата на тази комисия", коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран в съобщение на институцията.

В днешния доклад се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отправените препоръки. Макар политическата несигурност да доведе до забавяния в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът се ускори от май насам.

EК ще публикува доклада си за напредъка на България

"Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията. През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година", пише в документа.

Въпреки че ЕК все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще.

Наблюдението на Комисията по теми като правосъдие и вътрешен ред за България и Румъния ще се запази поне до края на мандата на настоящото ръководство на Европейската комисия, който приключва през 2019 година. 

А ето и накратко положителните промени в страната, отчетени от ЕК: 

И основните критики в доклада на ЕК:

 

ЦЕЛИЯ ДОКЛАД МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.   

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес