И защо ролята му е толкова важна?

Кои са бившият и настоящият шеф на Народното събрание? И защо ролята на председателя на парламента е толкова важна?

Въпреки че се води пръв сред равни, поне по Конституция, шефът на Народното събрание е най-ключовият пост в държавата, защото страната ни е република с парламентарно управление. Рокадите на поста през годините: единственият отстранен принудително от депутатите шеф на парламента е Огнян Герджиков. През 2005 година. Не успява да изкара мандата си до край.

Димитър Главчев, който днес напусна поста обаче, постави нов  рекорд - на най-кратко ръководилия заседанията парламентарен шеф, на който за седем месеца два пъти поискаха оставката. Главчев е вторият в историята оттеглил се от поста - след Стефан Савов през 1992 година.

Димитър Главчев подаде оставка (ВИДЕО)

Новият председател на Народното събрание Цвета Караянчева също е втора. Но в друга категория - втората дама, която застава начело на Народното събрание след Цецка Цачева.

„Аз продължавам, с риск да бъда старомоден политик, да имам дълбока вяра в демокрацията”, заяви Димитър Главчев.

С дълбока вяра в демокрацията Главчев пое пленарната зала в средата на април. Иначе е в Парламента, откакто е вътре и партията му – 2009 г. В залата му се налагаше да контролира депутатския гняв. И един по един започнаха да недоволстват от него. Веднъж през юни, но тогава колегите му го спасиха. Главчев игра за своите, а към другите проявяваше разбиране.

Избраха Цвета Караянчева за председател на НС

„Единственото средство на опозицията е бойкот”, коментира Главчев.

И бойкотът отново дойде - тази сряда. Човешки, Главчев заслужи и управляващи, и опозиция да го наричат "добър човек". Даже, според парламентарната мълва, оттеглянето му днес е предизвикало сълзи. Не му липсва и чувство за хумор, и обноски, и спокойствие.

Главчев беше един от малкото парламентарни шефове, които не са юристи. Той е счетоводител по професия. Днес закри и кариерата си на парламентарен шеф. А с наследницата си Цвета Караянчева вече са разменяли стола на председателя временно. Сега обаче се смениха за постоянно.

Политическите реакции след оставката на Главчев

Цвета Караянчева е от кадрите на ГЕРБ без много задръжки в говоренето.

„При положение, че ми подарихте книжката, аз мога да си я изчета”, коментира Цвета Караянчева.

Проф. Константинов: От БСП сега ще видят кой е председател (ВИДЕО)

Веднъж, през 2013 г., националистите в Народното събрание даже почти й налетяха. Засегна ги на чест. Инженер и проектант, тя е депутат в 4 парламента. Но в парламентарната лодка Караянчева понякога плуваше в дипломатични води. Отговаряше за дисциплината на групата и за спестовността. Няма да се окажат напразни обаче временните й тренировки на стола на парламентарния шеф, защото от заместник, за 2 часа стана председател за постоянно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.