Те са хванати при опит да влязат в страната ни

Турските власти в Одрин са задържали петима души по подозрение във връзки с терористичната организация на Фетуллах Гюлен - Фето, при опит да преминат нелегално в България с микробус, съобщават турски медии.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Освен тях са задържани и трима български граждани, които са заподозрени, че са им помагали за нелегалното прехвърляне в България, пише БТА. От Министерството на външните работи уточниха, че българите са хванати на 17 ноември. 

С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември им е наложена мярка „задържане под стража” и тримата са в затвора от закрит тип „F” в Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.

ЕС реже със 105 млн. евро средствата за Турция

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън, след получен сигнал, че няколко души ще избягат в България. В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете.

Турция замисляла сложен заговор за отвличането на Фетулах Гюлен

При проверката се оказало, че срещу двама от групата е издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата година, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото. Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

"Парадайз Пейпърс": Семейството на турския премиер с офшорки в Малта

Арестувани са и трима български граждани с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V, които са заподозрени, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата.

Турски журналист получи 3 г. затвор за съобщение за загинал прокурор

При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България.

Съдът в Одрин постановил българите да бъдат изпратени в затвора.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.