В сферата на сигурността предстои обмяна на опит и информация между двете страни

Грешка на пилота е причината за отклоняването на българския правителствен самолет от въздушното пространство на Иран. Това се твърди в официална позиция на иранското посолство. Как завърши посещението на премиера в Саудитска Арабия. 

Какво трябва да знаем за външната и вътрешната политика на Саудитска Арабия?

Появи се нова версия за отказа на Иран правителственият самолет да премине през територията на страната. Говорителя на министерството на външните работи на страната е заявил днес следното: "Това, което се случи бе погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по тази причина самолетът не беше идентифициран. Причината за това може да бъде в извършените промени в последния момент от страна на пилота".

Борисов танцува със сабя в ръка в Рияд (ВИДЕО+СНИМКИ)

До този момент българските власти отказват да коментират случая. Това, което със сигурност можем да кажем, че днес следобед правителственият самолет е кацнал на Летище София, след като е пътувал нормално през територията на Иран. Равносметката на посещението - сътрудничество в областите на транспорта, туризма и земеделието, взаимопомощ в борбата с тероризма и отваряне на наше посолство в Саудитска Арабия.

Защо правителственият самолет не беше допуснат да прелети над Иран?

Знаковата визита показа премиера Бойко Борисов в нетрадиционно амплоа. Той хвана сабя в ръка, за да танцува традиционния танц "Арда" заедно с друг от синовете на краля. Танците обаче скоро отстъпиха място на преговорите. А всеки от присъстващите министри изрази надежда за собствената си сфера. Нови инвестиции се очакват в областта на туризма.

Паси за случая с правителствения самолет: Иран дава политически сигнал

„Не само високо категорийни хотели в столицата, но и в зимните и летни курорти. Те проявиха огромен интерес”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

От Риад са пожелали да разберат повече и за нашия културен туризъм. Инвестиции се очакват и в земеделието.

Ще имаме търговско представителство в Саудитска Арабия

„Когато има инвестиционен интерес, винаги се задава въпросът можем ли да си купим земя – защото един сериозен инвестиционен интерес в покупка или развитие на нещо друго няма как да не зададе този въпрос”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Преводачката на Борисов в Рияд: Със забрадка съм от уважение

Доволен от срещата беше и транспортният министър Ивайло Московски. И обяви, че вече се подготвя споразумение за сътрудничество в областта на въздушния и морския транспорт. В сферата на сигурността предстои обмяна на опит и информация между двете страни.

Водени са преговори и за отваряне на Българско посолство в Саудитска Арабия. Очакват се и посещения на делегации от Саудитска Арабия - още от началото на следващата година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.