Престолонаследникът Мохамед бин Салман опитва да създаде впечатлението за реформатор

Саудитска Арабия все по-често е под светлините на прожекторите - заради ходовете си и във вътрешен, и във външен план.

Територията на Саудитска Арабия е два пъти по-голяма от Франция и Германия, взети заедно. По официални данни, под пустините й лежат близо една четвърт от световните залежи на петрол. Ето защо икономическите отношения със Запада са доста интензивни, въпреки критиките, които кралството търпи по повод публичните екзекуции и ограничените права на жените.

ИСТОРИЧЕСКА ВИЗИТА: Борисов се срещна с краля на Саудитска Арабия (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните 6 месеца, Саудитска Арабия все по-често е във фокуса на световните новини - до голяма степен заради амбициозната политика на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Арести на министри и принцове в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Едва на 32-години, той беше посочен от своя баща - настоящият крал на страната, за бъдещ наследник на престола. Още преди да е поел властта, на него се гледа като на човек, който буквално контролира всички сектори в управлението и разчиства пътя си за безпрецедентна власт. Само преди няколко седмици бяха арестувани 11 от принцовете в страната.

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат да ходят на спортни събития

Във вътрешен план Мохамед бин Салман опитва да създаде впечатлението за реформатор в ултраконсервативното кралство със серия от смели реформи. Именно благодарение на него  на жените вече е позволено да шофират.

Саудитски университет открива автошкола за жени

Във външната политика  плановете му са също толкова амбициозни. Борбата за надмощие в региона  изостри още повече отношенията с вечния съперник на Саудитска Арабия – Иран, а в символични бойни полета се превърнаха съседните държави - Катар, Йемен, Сирия и Ливан.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.