България ще получи подкрепа за откриване на посолство в Рияд

Премиерът Бойко Борисов се срещна с краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Двамата договориха задълбочаване на сътрудничеството в някои области и обсъдиха възможностите за откриване на посолство на България в Рияд. 

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БОРИСОВ В САУДИТСКА АРАБИЯ ВИЖТЕ ТУК

„Вашето посещение тук е голяма крачка в развитието на нашите отношения“, заяви кралят, когато посрещна Борисов. Премиерът и водената от него делегация бяха приети в кралския дворец в Рияд в рамките на първата визита на толкова високо равнище в историята на дипломатическите връзки между двете страни, които датират от 1995 години.

"Стабилността на България прави много по-атрактивна и много по-интересна в света. Всички заедно, постигайки стабилност, даваме възможност да се заинтересоват от нас - преди всичко в сферата на инвестициите, борбата с тероризма, прането на пари", коментира премиерът Бойко Борисов. 

Саудитската страна увери българската делегация, че ще съдейства за откриване на посолство на нашата страна в Рияд.

Борисов и краля на Саудитска Арабия разговаряха за нуждата от сътрудничество между двете страни в областта на иновациите, енергетиката, туризма, транспорта и науката. 

След срещата си с края на Саудитска Арабия, Борисов разговаря и с престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд.  „Обещавам Ви, че визитата Ви ще има реални резултати. Ние сме известни с това, че спазваме обещанията си“, посочи престолонаследникът. 

Според Мохамед бин Салман Ал-Сауд, започналите реформи в Саудитска Арабия са възможност страните-партньори на кралството да реализират проекти в областта на туризма, икономиката, селското стопанство, иновациите. 

В рамките на визитата на Борисов в Рияд бяха подписани две споразумения –за избягване на двойното данъчно облагане и за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството. 

Това е първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отношения между България и Кралство Саудитска Арабия. В българската делегация, водена от Борисов са включени шестима министри и бившият премиер Симеон Сакскобурготски.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.