От кого се страхуват хората?

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче. Защо и от кого се страхуват хората?

Дадоха на съд двамата машинисти на взривения влак в Хитрино

„Призрачното село днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села”. Това чуха хората в Хитрино точно преди година от премиера Бойко Борисов. Само не уточниха коя пролет да чакат.

В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите.

Но не и тези, финансирани от държавата. Много постройки посрещат зимата като строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

В Хитрино започва изграждането на нови къщи за пострадалите семейства

Репортерът на NOVA тръгна по пътя на документите и правилата за харченето на парите.

В средата на ноември взема копия от протоколите на Обществения съвет в Хитрино, който трябва да следи за разпределението на даренията. Изважда и част от решенията на Общинския съвет, свързани с процесите на възстановяването. Открива липсващи приложения и няколко дни по-късно чака в общината, за да ги получим, когато се случи това.

Една от най-важните задачи на Обществения съвет в Хитрино е да разпредели паричните помощи на над 300 домакинства. Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на пострадалите семейства. За целта домакинствата са разделени на три групи и две подгрупи.

4 МЕСЕЦА СЛЕД ВЗРИВА В ХИТРИНО: Следите от трагедията остават (ВИДЕО)

Точка осем от правилника на съвета е именно определяне на критерии за разпределяне на набраните парични средства. Ден, след като иска критериите, които липсваха в протоколите от заседанието, на репортерът на NOVA e даден лист.

Разликата в парите, които получават отделните групи са големи. 14900 за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

Генка Шикерова прави сравнение между данните от информационните карти, попълнени при огледите на място, критериите от листа и разпределението по групи. В първа група би трябвало да попадат жилищни имоти с напълно или значително унищожено имущество. На улица „Пирин” от шест разрушени къщи, само една е поставена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на щетите.

Започват делата за обезщетение на пострадалите в Хитрино

Собственикът на една от разрушените къщи е  заключен във фургон. Той е в безпомощно състояние след операция на ставите.

След сигнала, че в Хитрино има човек, заключен във фургон и в тежко състояние, от БЧК искат информация от кмета.

Часове, след като успокоява хората от БЧК, че за мъжа във фургона се полагат всички необходими грижи, кметът коментира случката и на общоселското събрание.

Въпреки обещанието пред БЧК, седмица по-късно мъжът отново лежи заключен във фургона.

Нови домове в Хитрино (ВИДЕО)

Омбудсманът Мая Манолова пристига в селото по сигнал на NOVA. В деня на пристигането си Манолова се свърза с кмета на Шумен и Николай Цачев е изведен от фургона веднага.

Ремонтите в селото се извършват с пари, отпуснати от държавата. На няколко места се вижда изхвърлена нова дограма. По думите на кмета дограмата е сложена, защото конструкторите са заключили, че къщата може да се укрепи.

Според отчета на общината за дограма са дадени над 430 000 лева. На една фирма.

Повече по темата гледайте във видеото.

Очаквайте цялото разследване на Генка Шикерова в неделя след новините от 19 часа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.