Това заяви македонският президент при на годишното си обръщение в парламента

България и Република Македония са съседни страни и като такива са обречени на взаимно сътрудничество. Това заяви македонският президент Георге Иванов по време на годишното си обръщение в парламента.

Той отбеляза, че Договорът за приятелство и добросъседство, който беше подписан от премиерите на двете страни на 1 август, е резултат от компромиси, които не могат да удовлетворят всички.

Лидерите от Западните Балкани на среща в Сърбия

"За да се постигне целта, това споразумение трябва да се разглежда от гледна точка на бъдещето, а не на миналото. Това е споразумение на общата история на двете държави и техните народи, и се отнася за периода от признаването на Република Македония от страна на Република България, съответно от 1992 година. Призовавам двете правителства да допринесат за постигането на целта на договора", каза Иванов.

Зоран Заев: Александър Велики не е само на Македония

Той добави, че споразумението създава атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество между църквите. "Макар да съм вярващ, аз съм президент на светска държава, която е отделена от църквата", каза Иванов, като добави, че не се намесва в работата на църквата, но като всеки вярващ очаква Македонската православна църква-Охридска архиепископия да бъде равноправна част от православния свят.

Християн Мицковски бе избран за лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Македонският президент подчерта, че популизмът има негативното влияние върху добросъседските отношения и лидерите от региона трябва да се поучат. В този контекст той спомена прословутата Тиранска платформа, която е популистка намеса във вътрешните работи на Македония, поради което политическата криза е прераснала в конституционна.

Иванов се спря и на отношенията с Косово и Сърбия.

Бойко Борисов: България успя да обедини Балканите

„Ние все още чакаме доказателства от официален Белград за предполагаема обидна разузнавателна дейност срещу сръбските дипломати. Косовското правителство предостави финансова помощ на лица, извършили насилствени и терористични актове в Гошинце и Куманово. Така ли косовското правителство изразява благодарността си за грижите за над 350 000 косовски бежанци през 1999 г., признаването на косовската независимост и включването на Косово в регионалното сътрудничество“, каза Иванов.

Македонският президент призова лидерите от региона внимателно да преценяват всяка своя дума. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.