Ръководителят на „Лакталис” проговори за първи път за скандала със салмонелата

Операцията по изтегляне на кутии с мляко за бебета, произведено от френската компания „Лакталис”, касае 83 страни. Това обясни президентът и генерален директор на компанията Еманюел Бение в интервю за френския в. "Журнал дю диманш". Той обеща да бъдат обезщетени всички засегнати от заразяването със салмонелоза семейства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ОПАСНО БЕБЕШКО МЛЯКО: Още случаи на заразени със салмонела деца

Бение защити начина, по който е управлявал кризата със заразата, тъй като в последните дни ръководството на компанията беше остро разкритикувано от правителството на Франция и от потребителите.

"В нито един момент не е имало желание да укрием нещата", каза Бение, който ръководи семейното предприятие от 2000 г. Преди това начело на компанията са били баща му и дядо му.

Франция изтегли от пазара бебешки храни със салмонела (ВИДЕО)

В петък между ръководството на „Лакталис” и френския министър на икономиката Брюно Льо Мер се състоя среща. След това компанията обяви, че изтегля всички партиди с детско мляко, произведени в завода в Краон, в Западна Франция, откъдето тръгва заразата.

Ръководителят на компанията каза, че операцията по изтегляне касае над 12 милиона кутии с мляко и увери, че на дистрибуторите няма вече да се налага да пресяват партидите по дати, защото те знаят, че вече ще трябва да изтеглят всичко от рафтовете.

БАБХ: В България няма продукти, които да съдържат салмонелни бактерии

37 бебета бяха заразени от салмонелоза във Франция, от които 18 бяха приети в болница, след като са консумирали мляко или продукти за захранване на деца на „Лакталис”. Бебета са добре, съобщава френската Епидемиологична агенция. Салмонелоза е открита у бебе в Испания, а има съмнения и за един случай в Гърция.

Ръководителят на „Лакталис” каза още, че няма нови случаи на зараза от 8 декември и допълни, че обявеният случай в Испания датира от октомври миналата година.

Как да разпознаем опасните яйца със салмонела?

В миналото „Лакталис” беше малка семейна фирма, а днес е световен гигант с 246 производствени обекта в 47 страни и със 75 000 служители. Компанията не публикува никога данни за финансовото си състояние, освен тези за годишните си печалби, възлизащи на 17,3 милиарда евро реализирани на 58% в Европа, на 21% в Америка, на 14% в Океания и на 7% в Африка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.