Той подчерта, че ООН е готова да оказва съдействие за преодоляване на севернокорейската криза

Войната на Корейския полуостров може да бъде избегната, но за да стане това е важно да не бъде изпусната възможността, която създават неотдавнашните контакти между Сеул и Пхенян, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предава БГНЕС.

В Япония пуснаха фалшива тревога за изстреляна севернокорейска ракета

„Мисля, че войната може да бъде избегната“, каза Гутериш. Но в същото време подчерта, че мирът в региона не може да бъде гарантиран.

Папата: Светът е на ръба на ядрена война, един инцидент е достатъчен

Гутериш припомни, че в края на миналата година изпрати заместника си Джефри Фелтман в Пхенян, след което севернокорейската и южкороейската страни проведоха първите от дълго време разговори, по време на които се договориха за предприемането на мерки за намаляване на напрежението.

ПАНИКА В ХАВАЙ: Десетки хиляди получиха съобщение за ракетна атака

„Има възможност, и тя според мен ще помогне войната да бъде избегната, но е важно да не бъде изпусната тази възможност“. По думите на генералния секретар на ООН въвлечените в ситуацията страни трябва „сериозно да си говорят една с друга“ и да намерят начин за постигане на денуклеаризация на Корейския полуостров.

САЩ класифицираха страните в света според риска за пътуване в тях

По отношение на ролята на ООН в кризата със Северна Корея Гутериш каза, че световната организация „осъзнава границите на своите възможности“, но „е напълно готова“ да оказва съдействие на усилията за мирно разрешаване на кризата.

Северна и Южна Корея започнаха преговори на високо равнище

Поставиха диагноза на Ким Чен Ун по гласа му

КНДР отвори гореща телефонна линия с Южна Корея