Франция и Германия са категория 2, а Иран и Ирак 4

САЩ изготвиха класификация, с която да информират американците за рисковете при пътуванията им в чужбина. Скалата е четиристепенна и е придружена от интерактивна карта на страните по света. Десетина страни са оценени с най-високата четвърта степен за риск, което означава „да не се пътува в тези държави“. Сред тях са Иран, Ирак, Либия, Судан, Сирия и Йемен. Включена е и Северна Корея, но американското законодателство вече е забранило на гражданите на САЩ да я посещават, предава БГНЕС.

Тръмп иска да промени законите за клевета в САЩ

"Това не са политически документи. Тази скала просто оценява нашата преценка за сигурността в тези страни", обясни американски консулски служител.

Евакуираха посолството на САЩ в Копенхаген заради подозрителен обект (СНИМКИ)

Според американските ръководители тази предупредителна мярка не включва нови моменти. В нея просто по-ясно са изложени и преди действащи съвети за пътуващите. Големи съюзници на САЩ като Великобритания, Франция и Германия са включени в категория 2, което означава да се проявява „засилена бдителност“. В най-сигурната първа категория фигурира Узбекистан – страна, ръководена с желязна ръка от Ислам Каримов от 1989 до смъртта му през септември 2016 г. Тази категория означава, че трябва да се проявява „обичайна предпазливост“. Куба е в категория 3, което се превежда като съвет „да се преосмислят плановете за пътуване“ там.

Иран забрани преподаването на английски в началните училища

Всяка държава е описана на сайта travel.state.gov, като се посочват причините за предупреждението /престъпност, тероризъм, здравеопазване, природни катастрофи и др./

САЩ: Не сме замесени в нападения с дронове срещу руски бази

Европейските страни са проспериращи и политически стабилни, но туристическите зони през последните години са ставали обект на атентати от джихадистки групировки, пише в този справочник за сигурността. Мексико е включена в сравнително спокойната втора категория, но сайтът публикува места, които трябва да се избягват от туристите заради насилие, свързано с наркокартелите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.