В продължение на 3 години престъпната организация е успяла да привлече над 3 милиона клиенти

Българка е участвала в пирамида за измами и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута "OneCoin". 

Разследването срещу Ружа Игнатова започва преди 2-3 години. Досега тя успяла да измами около 3 милиона души, които закупили обучителни пакети за криптовалутата  "ОneCoin". След това те придобивали и самата криптовалута.

37-годишната Ружа Игнатова и майка й са разследвани в Германия, където разпространението на уанкойни е забранено. По искане на германската страна, специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП провели в България акция, при която са иззети сървъри, ползвани за  "OneCoin" и са разпитани 50 души.

Хакери фалираха борса за биткойни в Южна Корея

ЕС въвежда по-стриктни правила за търговията с криптовалути

“OneCoin” няма нищо общо с набиращата все повече популярност биткойн. Ако биткойн е децентрализирана валута, то уанкойн е централизирана. Тоест, уанкойн може да бъде придобит само от конкретна международна асоциация. Ако биткойн може свободно да се купува и продава в интернет, то уанкойн може само чре една асоциация, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура  Иван Гешев. 

В Темата на NOVA на 21 януари: Лесна печалба или загуба е манията с дигиталните пари?

"OneCoin" валутата от години е сочена от анализатори като измама. У нас това деяние не е криминилизирано.  В Германия обаче това не е така. От прокуратурата в германския град Билефелд поискали от българските власти да предприемат конкретни действия  спрямо българското дружество „“Уан Нетуърк Сървисес”“ ЕООД и свързаните с него хора, включително Ружа Игнатова и майка й. 

Обявиха ли война българските банки на криптовалутата биткойн?

Българските разследващи вече проверяват  14 дружества свързани с  фирмата на Ружа Игнатова "Уан Нетуърк Сървисес".  Адресите са основно в София, но и извън столицата.

Нов вирус изнудва за голи снимки

"Не се изключва възможността международна схема за пране на пари чрез виртуална валута да е тръгнала от България. У нас са намерени редица сървъри, свързани с незаконната дейност", каза още Иван Гешев.

За ден видинската полиция предотврати 6 опита за "ало" измами

„OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). Според германските контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, съобщиха от прокуратурата. 

Задържаха "ало" измамници, събирали пари от името на политици

Българското дружество „Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута. В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави. 

 „Компанията никога не се е занимавала с незаконна дейност, както в България, така и в другите държави, в които оперира”, заявиха от “Уан Нетуърк Сървисес“ в официално становище, изпратено до медиите.  Според тях става дума за показна акция срещу компанията, валутата „OneCoin” и нейния създател Ружа Игнатова.

Не е коректно да се сравнява „OneCоin” с Bitcoin, защото между двете криптовалути има съществени разлики, обясняват още от компанията. Те обясняват, че специално са разработили процедури за установяване на самоличността на клиента и бизнеса и имат и политики срещу прането на пари, които целят предотвратяване използването на OneCoin за престъпна дейност.

„В резултат на проведената акция от органите на реда, компанията, както и партниращите й компании, търпят необосновани и сериозни финансови загуби”, коментират още от компанията.

 „Уан Нетуърк Сървисес“ счита, че правата на компанията и нейните служители са били нарушени и смята да търси правата си незабавно”, пише още в официалната позиция на дружеството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.