Според него доверието в НС е критично ниско

Една година на „Дондуков" 2. Президентът Румен Радев отчете свършеното от встъпването си в длъжност. Основното в думите на държавния глава беше критика към правителството и към парламента.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според Радев корупцията деморализира цялото общество. Затова си поставя като основна задача защитата на правата на гражданите и на върховенството на закона.

Мандатът на Румен Радев - равносметката за първите 365 дни (ВИДЕО)

За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на пет от тях наложих вето, отчете президентът Румен Радев. 

"Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани", добави той. Радев посочи отмяната на мораториума върху лекарствата, която е съхранила надеждата на тежкоболните.

Президентът отчете и 22 посещения зад граница.

По думите на държавния глава Министерството на отбраната "беше принудено да налива пари в техника, която не носи съвременни способности. Нито нова, нито ремонтирана стара техника имахме. Определените за модернизация милиони потънаха в отработения механизъм за харчене", добави той. Постигнатото увеличение на заплатите в МО се разминава от очакването, каза още главнокомандващият на българската армия. "Не успях да убедя управляващите в ревизия за повишаване на разходите за отбрана", призна Радев.

Проф. Герджиков: Румен Радев е по-различен президент от всички предишни

Той отчете "крайно ниско ниво на чуждестранни инвестиции, демографските показатели са катастрофални".

Пробив във Фейсбук профила на президента (ВИДЕО)

Децентрализацията на общините е важна стъпка към преодоляването на тежките регионални дисбаланси, отбеляза държавният глава.

Парламентарната република атрофира, е другият извод на държавния глава.

„Галъп”: 56% вярват в президентската институция (ВИДЕО)

Председателството на Съвета на ЕС не е алиби за бездействие по болните за българина теми, каза Румен Радев. Според него доверието в НС е критично ниско. „Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право.Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа”, категоричен е президентът.

"Очевидно има корупция в България. Вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото със справянето с корупцията. Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. С премиера Борисов можем да работим заедно и то ефективно", твърди държавният глава.

Според него не е нормално български премиер и германски канцлер да съобщават за визита на чужд президент и Радев да разбира от медиите за това. 

ЕДНА ГОДИНА: Десислава Радева в светлината на прожекторите (ВИДЕО+СНИМКИ)

"С Корнелия Нинова се срещам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на НС. Имам своите позиции и виждания по редица въпроси. Няма страшно да са близки до някоя политическа сила", отговори на журналистически въпрос президентът.

Радев припомни, че неговата кандидатура е издигната именно от БСП и добави: "Отмина времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател".

Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решения, харчене на публични средства, каза още Радев.

Президентът коментира още, че сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция.

"Тя не трябва да се използва като параван за отвличане на общественото внимание", заяви Радев. 

"Президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип. Нашите резултати го доказват", заключи държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви: „Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство. За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Хората очакват промяна. Фокусът в моята работа беше тази с нашите сънародници зад граница, с разбирането, че не са само формални задължения, а кауза. За тези хора България е истинската родина”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.