В първата му година като президент имаше спорове за изтребители, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона

На 22 януари 2018 година се навършва точно една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона. Радев проведе десетки международни срещи на високо ниво и дори участва в учебни въздушни сражения.

„Галъп”: 56% вярват в президентската институция

Президентската мисия на Румен Радев започна в период на политическа криза. Още през първата седмица от мандата си той трябваше да сформира служебно правителство.

Първата дама впечатли със стил по протокол в Полша (СНИМКИ)

Отношенията между служебния кабинет и държавния глава се изостриха, когато се заговори за промени в изборното законодателство във връзка с уседналостта. По-късно раздорът с редовната изпълнителна власт дойде заради намерението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребилите за армията.

Радев: ЕС трябва да бъде по-силен след края на председателството ни (СНИМКИ)

Антикорупционен орган, който да е независим от парламента и да разследва. Опит за това държавният глава събира по време на посещенията си в Гърция, Румъния и Италия.

Десислава Радева - в бледорозов тоалет във Виенската филхармония (ВИДЕО+СНИМКИ)

През есента опитът на Румен Радев да заговори със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи вето на антикорупционния закон. Впоследствие управляващото мнозинство не се съобрази с критиките на президента и отхвърли ветото.

Румен Радев и съпругата му - на официално посещение във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

За гражданите и медиите Радев разсекрети стенограмите от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-а – тези, отнасящи се до кризата около КТБ. През медиите той дори покани Цветан Василев да се върне в България, за да даде показания.

Десислава Радева: Свободен човек съм, казвам истината (ГАЛЕРИЯ)

В рамките на първите му 365 дни му се оплакаха и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателят на ВКС Лозан Панов. Цацаров заяви, че не иска да бъде изваден от съдебната власт, а Лозан Панов се оплака за технически проблем с автомобила на НСО, който го вози.

Румен Радев: Нека през 2018-а ползваме мъдро свободата си (ВИДЕО)

Равносметката на президента в международен план – твърда позиция за приемането ни в Шенген и в Еврозоната, както и за отпадането на икономическите санкции срещу Русия.

През декември във Франция, за втори път от началото на мандата си, президентът облече бойната униформа и влезе в симулация на въздушно сражение.

Какви бяха политическите процеси у нас през 2017 г.?

Извън протокола през първата година на президента Румен Радев остана рафтингът – подарък от първата дама за рождения му ден, посрещането на две деца в резиденция „Бояна”, пазаруването в кварталния магазин и неформалните срещи с пострадалите от взрива в Хитрино.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си