Нов президент и ново правителство – и разбира се много екстри покрай двете

Каква е равносметката за политическите процеси в България през 2017 г.? Нов президент и ново правителство – и разбира се много екстри покрай двете.

Началото на политическата 2017 г. съвпадна с встъпването в длъжност на петия избран след промените президент Румен Радев. Първият тест за политическа зрялост пред него беше подреждането на състава на служебния кабинет. За премиер Радев посочи Огнян Герджиков. Част от президентските съветници заеха постове като служебни министри. Освен да подготви извънредните парламентарни избори, президентът поиска от служебното правителство да ревизира работата на предишната власт. Ревизията приключи без данни са сериозни нарушения. На прокурор бяха дадени обществени поръчки в Министерството на отбраната. Ресор на Реформаторите, които бяха част от предишната власт.

Кой кой е в новото правителство? (ВИДЕО+СНИМКИ)

За три месеца градусът на напрежението между президента и посочените от него министри на няколко пъти стана обществено достояние. В единия от случаите раздорът дойте след искане на президентската администрация за промени в изборното законодателство, с които да се въведе уседналост за всички видове избори.

Цветанов: Служебният кабинет се постара да ни отклони от европейския път

На изборите БСП не дублира победата си, както направи с Румен Радев на президентския вот и загуби. Избирателите вкараха пет партии в парламента. За първи път ДПС беше извадена от ролята на вечния балансьор и се нареди като четвърта политическа сила след Патриотите. Без достатъчно депутати за самостоятелно мнозинство и след преговори, продължили повече от месец, ГЕРБ направи правителство с Обединените патриоти. При гласуването депутатите на ВОЛЯ също подкрепиха правителството. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова получи предложение от ГЕРБ да седне на председателския пост в парламента, но отказа. Поел властта за трети път, Бойко Борисов призова за смирение опонентите си в навечерието на българското председателство на ЕС. На президента пък предложи джентълменско споразумение.

Огнян Герджиков пред NOVA: Ревизия на властта или политическа чистка?

На няколко пъти добрия тон между изпълнителната и президентската власт излезе извън релси. В един от случаите с решението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребители за армията. Румен Радев заяви, че Народното събрание се използва като трибунал срещу президента.

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА: ДПС и ВМРО си размениха обиди

С влизането на националистите във властта ДПС даде заявка, че ще работи за демонтирането им от там. На партиен форум на ГЕРБ Патриотите обясниха, че пълен четиригодишен мандат на правителството зависи само от двете партии. Заради снимка с нацистка символика някои от кадрите на Патриотите изгоряха още в първите дни след назначенията си.

Ще "демонтира" ли ДПС националистите от властта?

Първият опит за сваляне на правителството БСП и ДПС ще направят на 17 януари догодина, за когато е насрочен вот на недоверие по тема корупция. Залог за политическата стабилност в страната се оказа и председателството на Съвета на ЕС. Преди да се заемат с подготовката му, управляващите номинираха Мария Габриел за български еврокомисар. В най-важната евроинституция страната ни остана без представител повече от половин година след оттеглянето на Кристалина Георгиева.

Павлова: България ще работи за по-сигурни граници на ЕС

По време на българското лидерство на ЕС страната ни си постави за цел да рестартира темата с разширяването на съюза с идеята това да се случи в посока на Западните Балкани. В Скопие премиерите на България и Македония подписаха исторически договор за приятелство и сътрудничество. За да демонстрира идеята за разбирателство и диалог, Борисов събра в София лидерите на Балканите. Усилията бяха поощрени и от лидерите на евроинституциите.

Коментар на политолога Татяна Буруджиева и социолога Евелина Славкова гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.