В същото време премиерът Борисов проведе разговори за започване на сондажи за петрол и газ в Черно море

Ключова реч на световния икономически форум в Давос изнесе американският президент Доналд Тръмп. В нея той атакува, както сам ги определи „хищническите търговски практики” и обясни защо Америка е първа.

Тръмп: Америка на първо място не означава Америка сама (ВИДЕО)

Повече от час желаещите да чуят Доналд Тръмп се редиха на опашка. Ветерани на форума споделиха, че не помнят такъв голям интерес към изказване от участието на Нелсън Мандела. А Доналд Тръмп даде доста по-умерена версия на идеите си за търговска политика на Съединените Щати.

"Галъп интернешънъл": Путин води пред Тръмп като хипотетичен предпочитан лидер

Доналд Тръмп прикани бизнес елита да инвестира в Америка, рекламирайки въведената от него данъчна реформа, която по думите му е довела до драстично намаляване на данъците. Тръмп използва световната сцена и за да омекоти критиките, че води протекционистка политика.

Кола от кортежа на Тръмп удари полицай в Давос

„Когато говоря за Америка на първо място искам да каже, че това трябва да е мотото на вски държавник за неговата страна. но Америка Първо не значи да е единствена и сама”, каза президентът.

В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН ОТ ДАВОС: Очакват речта на Доналд Тръмп

Преди това американският президент не пропусна да нападне медиите.

Тръмп предлага натурализиране на 1,8 млн. незаконни мигранти

Сред поканените на изказването на Тръмп беше и българският премиер Бойко Борисов. Днес той разговаря с шефа на холандската петролна компания Шел за започване на сондажи за търсене на газ и петрол в Черно море.

Борисов разговаря със саудитски министри в Давос (ВИДЕО+СНИМКИ)

В дискусия Борисов наблегна на необходимостта от свързаност във всички измерения на Западните Балкани – инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. Западните Балкани са били и тема на разговор между Борисов и бившия британски премиер Тони Блеър.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.